<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79873" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Спад в броя н...

Руската ваксина “Спутник V” ще предпазва от Covid-19 за 2 години, твърди разработчикът ѝ

13 Декември 2020
0 516

Предполага се, че руската ваксина Спутник V ще предпазва от коронавирус за около две години, каза Александър Гинцбург, директор на Центъра “Гамалей”, който разработи ваксината, цитиран от Клуб Z.

Руското лекарство е разработено върху платформата, с която е създадена ваксината срещу ебола, обясни микробиологът.

Руски учен от САЩ критикува руската ваксина “Спутник V”

“Там има експериментални данни, доказващи, че този ваксинен препарат, подобен препарат, осигурява защита за поне две години, може и повече”, каза той.

Руската ваксина &#8220;Спутник V&#8221; ще предпазва от Covid-19 за 2 години, твърди разработчикът ѝ
Александър Леонидович Гинцбург, директор на Центъра “Гамалей”. Снимка Туитър

Говорейки за ваксината от американската компания Pfizer, Гунцбург отбеляза, че все още е трудно да се правят заключения за продължителността на нейната защита.

„Трудно е да се каже, но въз основа на общия механизъм на действие на такива лекарства трябва да се мисли, че периодът на защита ще бъде не повече от четири, най-много пет месеца, въпреки че е необходимо експериментално да се провери това“, добави директорът на центъра.

Втората руска ваксина срещу Covid-19 е лекарство за добитък, твърди учен от Москва

Според Гунцбург, руската ваксина гарантира 96 процента, че човек няма да получи коронавирус. При останалите 4 процента заболяването щ е протече по-леко отколкото при хората, които изобщо не са били ваксинирани. При тези 4 на сто от пациентите най-вероятно Covid-19 ще се прояви под формата на хрема, кашлица или ниска температура, патогенът няма да слезе в белите дробове.

В началото на август руското министерство на здравеопазването регистрира първата в света ваксина за предотвратяване на COVID-19, Спутник V. Тя е 95% ефективна след втори междинен анализ на данните от изследванията и е в списъка на десетте ваксини в света, които са най-близо до масовото производство.

В Москва вече е започнала ваксинация на рискови групи, лекарите, учителите и социалните работници могат да се подложат на процедурата. В понеделник започва записване за ваксинация на служители от многофункционални центрове, културни институции, търговски и обслужващи предприятия. Процедурата е безплатна и доброволна.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Пепа Илиева

    16 Декември 2020

    Подкрепям руската ваксина" Спутник 5 " и искам да се ваксинирам с нея!

Реакции