<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=72284" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пленен конго...

Руски военен конвой нападна американски бронетранспортьор в Сирия (видео)

27 Август 2020
0 5476

Видео от иницидент, при който бронетранспортьор от руски конвой умишлено блъска американски такъв в Сирия на 25 август, се разпространява в социалните медии, предаде ClubZ.

Според публикация на CNN Пентагонът е подготвил становище по случая, но още се очаква разрешение за публикуването му.

Руски военен конвой нападна американски бронетранспортьор в Сирия (видео)

Както е известно САЩ изтеглиха по-голямата част от военния си контингент в Сирия, който беше разположен по границата с Турция. Сега в част от този район са разположени руски войски, които подкрепят режима на президента Башар Асад и турски военни части, които се бият срещу кюрдите в Северна Сирия и се опитват да установят зона за сигурност по турско-сирийската граница.

Кюрди замерят и обиждат изтеглящите се американски войници (ВИДЕО)

Съединените щати запазиха присъствието си около петролните залежи в североизточната част на страната, които действат заедно с водените от кюрди Сирийски демократични сили срещу останките от групировката “Ислямска държава”. 

Руски военен конвой нападна американски бронетранспортьор в Сирия (видео)

Причините за инцидента с бронетранспортьорите остават неизяснени. От кадрите се вижда, че по време на сблъсъка над тях кръжат два руски хеликоптера. Според руския портал РБК, който цитира интернет изданието “Русская весна”, руската бронирана машина е била БТР-82А, а в конвоя с нея е имало още бронирани автомобили “Тигър” и “Тайфун” и камион “Урал”. 

Съветът за национална сигурност на САЩ не е отговорил на искане на Си Ен Ен за коментар, но Пентагонът е предоставил на телевизията изявление от името на говорителя на Съвета Джон Ълиът. В него се казва, че “руско превозно средство удари виокопроходим и защитен от мини и засади автомобил (на САЩ) (M-ATV), което причини наранявания на екипажа”.

Путин и Ердоган се договориха да патрулират заедно в Сирия

Говорителят отбелязва, че “подобни опасни и непрофесионални действия представляват нарушение на протоколите за безконфликтност, приети от САЩ и Русия през декември 2019 г.”

“Коалицията и Съединените щати не се стремят към ескалация с никакви национални военни сили, но американските сили винаги запазват присъщото си право и задължение да се защитават от враждебни действия”, казва още той.

Видео: YouTube/rusvesna. su1945

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции