<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79323" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България зак...

Руското Външно министерство: В България и Румъния се разполагат оръжия за нападение на НАТО

04 Декември 2020
0 2291

Говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова обяви по време на брифинг, че в България и Румъния се разполагат оръжия за нападение от силите на НАТО.

„Инфраструктурата на България и Румъния се модернизира, на тяхна територия се разполагат оръжия за нападение. По време на ученията се разработват сценарии, които предвиждат удари, включително на руска територия“, е заявила Захарова, цитирана от ТАСС.

По думите на говорителя Москва е обезпокоена от засилената активност в Черно море на силите на НАТО, която подкопава мира и стабилността в региона. Захарова е изразила тревога от, по думите ѝ, увеличаващия се брой захождащи плавателни съдове на Алианса, разузнавателни полети и безпилотни апарати по границите на Русия.

„Черноморският регион вече има опит в поддържането на сигурността от силите на крайбрежните държави. Появата на нов играч тук, очевидно не с най-добри намерения, подкопава регионалната стабилност и забива клин между съседните държави“, коментира още говорителят на руското Външно министерство.

В оповестен в сряда обширен доклад на Алианса, възложен от генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг се казва, че в следващите 10 години ще изискват значителни промени в НАТО и сближаване на съюзниците му, за да се справят с предизвикателствата на агресивна Русия и изгряващ Китай. 

Агресивна Русия и нова заплаха от Китай. Предизвикателствата пред НАТО до 2030 г.

В съдържащия 138 конкретни препоръки документ се съобщава за подобряване на координацията на политиките за защита на южните членки на НАТО, които са по-притеснени от ислямския тероризъм, отколкото от Русия.

Източник: bTV

Снимка на корицата: Mid.ru

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции