<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88334" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Фрийдъм хаус...

Руското посолство в Скопие “обясни” в хибридка как фашистка България е нападнала Македония през 1941 година

28 Април 2021
0 2795

Москва се включи в сложните българо-македонски отношения провокация на руското посолство в Скопие, което пусна в Twitter коментар, в който обвинява България, че е нападнала Македония през 1941 година, пише Mediapool. Този период е един от най-чувствителните и всякакви коментари по темата очаквано разпалват страстите.

“Преди 80 години, на 18 април 1941 г., България, тогава съюзник на фашистка Германия, напада Македония. Два месеца по-късно нацистите нахлуха в СССР. Вечна слава на руснаците, македонците и други смели войници, воювали срещу нацистката чума!”, гласи публикацията, завършваща с хаштаг #СмртНаФашизмот.

Българският евродепутат Андрей Ковачев реагира на публикацията, като я определи като “пореден опит за изостряне на напрежението между Скопие и София”.

“Още един пример за “изключително добронамерена и отговаряща на историческите факти” политика на Кремъл на Балканите. Разделяй и владей!”, написа той в профила си във Facebook.

“Всеизвестно е, че към април 1941 година Сталин и Хитлер са съюзници. България никога не е нападала Кралска Югославия, а Македония не съществува въобще като държава и е под жестока сръбска окупация. Дори думата Македония е забранена от сърбите. Затова нашите предци посрещат сънародниците си като освободители от десетилетно робство. Колко тъжно, когато лъжите са толкова плоски и с ясно желание да ни скарат колкото се може повече”, отбелязва Андрей Ковачев.

Българското външно министерство не е реагирало, като е дискусионно дали българската страна официално трябва да се включва в подобни казуси.

Руското посолство в Скопие &#8220;обясни&#8221; в хибридка как фашистка България е нападнала Македония през 1941 година

Отношенията между София и Скопие се изостриха, след като България не одобри миналата година преговорната рамка на Северна Македония за членство в ЕС. София остана изолирана в ЕС, като останалите страни членки не се съгласиха българските изисквания да бъдат заложени в рамката.

Скопие провежда масирана дипломатическа кампания, в която се представя изцяло като жертва на София и отказва да направи каквито ѝ да е отстъпки към България. Правителството на социалдемократа Зоран Заев също втвърди отношението си, включително и под натиск на основната опозиционна партия проруската ВМРО-ДПМНЕ, която организира и протести срещу България.

Във видеото по-горе можете да си припомните как активисти на партията подпалват българското знаме в Скопие.

Македонски активисти подпалиха българското знаме в Скопие (видео)

Провалът на София да регулира отношенията си със Скопие отвори възможност за засилване на влиянието на трети страни в региона. Европейски и американски дипломати не веднъж предупредиха, че оставането на Северна Македония извън ЕС е стратегическа грешка.

ДПС е единствена от по-големите партии в България, която защитава необходимостта от по-умерена политика към Скопие. Основите политически партии, в това число и “Има такъв народ”, настояват за твърд курс към Северна Македония, който преминава през продължаваща блокада на преговорите ѝ за присъединяване към ЕС.

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции