Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Самопризнанията да не намаляват присъда за тежко престъпление, гласуваха депутатите
Самопризнанията да не намаляват присъда за тежко престъпление, гласуваха депутатите
gospodari.com
09-18-19
добавено
902
прегледа

Депутатите от парламентарната правна комисия подкрепиха промяна в института на съкратеното съдебно следствие. На първо четене те гласуваха и четирите законопроекта, ограничаващи възможността за по-леки наказания при самопризнания, съобщи БНР. Промените не са окончателни и предстоят две гласувания в пленарна зала.

 

На няколко пъти след тежки престъпления темата за законовия бонус - по-леко наказание срещу признаване на вина, беше на вниманието на депутати от различни парламенти.

 

В сряда главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи предложенията на БСП, ВМРО и "Воля" да отпаднат съкратените съдебни следствия при умишлени убийства и при тежка телесна повреда. Това е една от посоките, които дебатираха депутатите от правната комисия, а другата е предложението на ГЕРБ, свързано с промяна в Наказателния кодекс.

 

ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти“ вече внесоха отделни законопроекти за промени в наказателното производство при тежки престъпления.

 

Цацаров заяви, че е убеден, че трябва да отпадне съкратеното съдебно следствие за тежките умишлени престъпления, тъй като това е ценностен избор между това дали искаме бърз и ефективен процес, или да бъде задоволено общественото чувство за справедливост. Той заложи на второто.

 

На заседанието на правната комисия присъстваха представители на Върховния касационен съд (ВКС) и правосъдният министър, както и близки на жертви на тежки престъпления. Съдиите напомниха, че без бонус за самопризнание тежките дела ще са дълги и скъпи.

 

Източник: БНР