Следва: Министър Въл...

Само два часа за пазаруване ли оставиха на хората над 65 години при новите мерки срещу Covid-19?

12 Ноември 2020
0 3645

Според заповедта на министъра на здравеопазването магазините за хранителни стоки и аптеките трябва да допускат хора на и над 65-годишна възраст САМО в часовете между 8.00 и 10.00 часа сутринта. Това означава, че през това време хората под 65 годни нямат право да пазаруват. Извън посочените часове магазините и аптеките остават недостъпни за хората над 65 години.

“Затова в заповедта е казано “само”, уточниха за Свободна Европа от пресцентъра на здравното ведомство.

Относно “зеления коридори” за пазаруване за възрастните хора, министърът коментира: “Наясно сме, че предстоят дни, в които може да имаме занижаване на температурите, мъгли и заледявания. Ако това се случи, прозорецът ще бъде изместен следобед от 14.00 до 16.00 часа.”

Доц. Мангъров за пръв път на брифинга за Covid-19: “Ситуацията е страшна, но най-добре е да не се затваря държавата” (видео)

„Тази мярка се обсъжда много. Искам да ви кажа, че до нея стигнахме след изключително задълбочен анализ, разговори, мнения, препоръки и в крайна сметка направихме това. В началото имаше няколко обсъждани възможности. Първото беше да имаме тричасови коридори, два тричасови коридора: един преди и един следобед. След това беше да имаме един тричасов коридор от 09.00 ч. Това не се възприе от другите граждани, които в този период трябваше да имат възможност да ходят в магазините и аптеките. След това имаше предложение да бъдат два коридора по два часа – от 08.00 до 10.00 и от 14.00 до 16.00“, обясни той.

“Тези хора са сред най-уязвимите, но и най-дисциплинираните. Именно затова разчитаме, че когато сложим двете мерки – носенето на предпазни средства, което те фанатично спазват и аз им благодаря, и ролята на магазините, които ограничават броя хора на определена площ, за да не стават струпвания и опашки, тези хора ще бъдат максимално защитени”, обоснова заповедта си министърът.

По думите му ако се забелязва струпване от хора, часовият диапазон ще бъде разширен.

Рекорден ръст на оздравелите от Covid-19 за денонощие, новите заразени са почти 4000

За разлика от редица европейски държави, здравните власти в България не предвиждат засега затягане на противоепидемичните мерки до нивото от пролетта.

Източник: Свободна Европа, Министерство на здравеопазването

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции