Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Сателитите на НАСА показват, че най-дебелият ледник в света вече се топи
Сателитите на НАСА показват, че най-дебелият ледник в света вече се топи
По света
11-08-19
добавено
2135
прегледа

Най-дебелият ледник в света се е поддал на ефектите от изменението на климата, пише Daily Mail.

 

Набор от изображения, пуснати от обсерваторията на НАСА, показва, че ледникът Таку в Аляска се топи за първи път от 70 години. Изследователите прогнозираха, че алпийският ледник ще направи това един ден, но намалението на масата му е с 80 години по-рано.

 

11 000 УЧЕНИ ПРЕДУПРЕДИХА ЗА ОПАСНОСТ ОТ "НЕОПИСУЕМО ЧОВЕШКО СТРАДАНИЕ" ЗАРАДИ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ

 

 

Д-р Маури Пелто, професор по наука за околната среда в колежа Никълс изучава Таку от 30 години и вярваше, че ледникът все пак ще продължи да се разраства през настоящия век, тъй като придобива маса от 1 фут годишно от 1946 до 1988 година. Разширяването му обаче приключи напълно до 2018 г.

 

 

Миналата година той започна да показва видими признаци на отстъпление, за което Пелто каза, че е свързано с рекордната лятна температура в Аляска.


Пелто наблюдава 250 масивни ледника по целия свят в продължение на повече от три десетилетия и Таку беше единственият, който не показваше признаци на отстъпление.

 

Източник: Daily Mail