Следва: Ангел Кунчев ...

Сателитни снимки на болниците в Ухан от миналото лято пораждат съмнения, че градът е пламнал по-рано от коронавируса (видео и снимки)

09 Юни 2020
3 31399

Видимо повишеният трафик пред болниците в Ухан през август 2019 година може би свидетелства, че вирусът е разпалил огнището в града по-рано, отколкото сочат докладите, пише BBC.

Изследователи от Харвард посочват, че сателитните снимки на пет от уханските болници показват засилване на трафика в периода август – декември през миналата година.

Увеличеният трафик съвпада с повишеното търсене в интернет на информация, свързана със симптоми като „кашлица“ и „диария“. Китайските власти отговориха, че изследването е нелепо и основано на невярна информация.

Все още се вярва, че новият коронавирус се е появил в Китай за пръв път през ноември. Властите са докладвали на Световната здравна организация (СЗО) за огнище на случаи на пневмония с неизвестен причинител на 31 декември 2019 година.

Изследователите от Харвард използват сателитни изображения, направени на територията на пет болници в Ухан, за да съпоставят данните от късното лято и есента на 2018 със същия период през 2019 година.

Направената съпоставка показва, че 171 автомобила са били паркирани пред най-голямата болница в града – “Тиану” през октомври 2018. А по същото време през 2019 година, автомобилите са били вече 285, т.е. увеличили са се с 67 процента.

Повишено търсене на думи, свързани със симптомите на коронавируса, се наблюдава в същия период в китайската търсачка „Баиду“.

Въпреки че може би е неоснователно да се предполага, че правителството е забавило да съобщи за появата на заразата на базата на подобно изследване, твърде е възможно първоначалното разпространение на непознатия вирус да не е било забелязано.

10-милионният град Ухан е “запечатан” заради новия коронавирус

Властите в Китай съобщават за множество случаи на пневмония с нвеизвестен причинител на 31 декември 2019. Девет дни по-късно става ясно за появата на нов коронавирус, наречен после Sars – CoV2 причинител на Covid-19, при няколко от случаите на пневмония.

Първият британец, разболял се от коронавирус в Ухан, разказва през какво е преминал (видео и снимки)

Ухан и други китайски градове въведоха карантината на 23 януари 2020 година. От 30 януари вече бяха регистрирани 82 случая извън страната.

Източник: BBC

Видео: YouTube

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции