<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34047" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

САЩ бяха световен полицай, защото гонеха свои интереси

28 Декември 2018
0 2230

Доналд Тръмп обича да повтаря, че САЩ не трябва повече да играят ролята на световен полицай. Тази идея обаче изобщо не е негова. Неговият предшественик Барак Обама също гледаше с нарастващ скептицизъм на тази роля на американците в света.

 

Разбираемо е защо: в тази роля американците не си спечелиха много приятели. Едни ги критикуваха, че се месят прекалено много, а други ги упрекваха, че не правят достатъчно. Осигуряването на ред в света изисква много средства, блокира много ресурси и е твърде опасно. А успехът не винаги е видим, затова и собствените загуби са толкова по-болезнени.

 

Въпреки това Тръмп не е напълно прав. Нима военните, политически и други действия на САЩ са били водени само от чист алтруизъм и желание да окажат услуга някому? Не е вярно и това, че американците са били единствените, които носят огромното военно бреме. Има дори европейски съюзници, които по един или друг начин се ангажират в Сирия, Ирак и Афганистан – Германия също е сред тези страни.

 

Ако Америка е изпълнявала ролята на "световен полицай", то е било най-вече поради това, че тя самата е имала интерес от подобно нещо, а не защото някаква добродушна, но наивна суперсила е искала да спасява останалия свят от беди. Нека това да е ясно.

 

Последствия за света

 

Затова е сигурно, че ще има последствия, когато САЩ се изтеглят от различни региони в света, например от Сирия, и оставят инициативата предимно в ръцете на сили, които са техни геополитически противници.

 

Дали това е в интерес на Америка? И ще стане ли тя по-велика, от това, че ще премине в отстъпление? Съюзниците ѝ трябва да се замислят защо Доналд Тръмп толкова много държи да подчертава, че Америка била използвана от останалия свят. Не малко американци гледат на нещата също като него. Нека други да си трошат главите в  Близкия и Среден изток – тази мрачна арена на нескончаеми световни кризи.

 

Затова онези, които критикуват решението на Тръмп за изтегляне от Сирия, и които са заинтересувани от съхраняването на регионалния и глобален ред, а и най-силно страдат от липсата на такъв, е редно и сами да проявят по-активен ангажимент.

 

Източник: DW

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции