<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87653" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проверка на ф...

САЩ заплашиха Русия с “последици”, ако Навални умре в затвора

19 Април 2021
0 1351

САЩ предупреди Русия, че ще трябва да понесе “последици”, ако най-известният ѝ опозиционер и критик на Кремъл Алексей Навални умре в затвора, предава Дневник.

Алексей Навални описа какви наказания му прилагат в изправителната колония

“Международната общност ще потърси отговорност от Русия”, обяви американският съветник по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан пред CNN. По-късно той отправи послание към Русия и в профила си в “Туитър”.

Това стана, след като лекари на Навални предупредиха, че състоянието му, болките в гърба и загубата на чувствителността в крайниците изискват спешна медицинска помощ. В противен случай той “ще умре в следващите няколко дни”.

Чрез руския посланик във Великобритания Москва увери, че това няма да бъде допуснато, макар Навални да се държи по думите му хулигански и “да се опитва да наруши всяко установено правило”, за да привлече вниманието. Над два месеца след като условна присъда на Навални бе заменена с ефективна, защото не се явявал за проверка в Русия по време на лечението си в Германия след опит за отравяне, Кремъл повтаря, че няма разлика между него и други намиращи се в наказателни колонии в страната.

САЩ заплашиха Русия с &#8220;последици&#8221;, ако Навални умре в затвора

“Точно в момента го убиват в колонията”

Екипът на Навални обаче ускори организирането на протест в негова подкрепа, който трябваше да се обяви, когато на специално създаден сайт го подкрепят 500 хил. руснаци. Към момента на решението се бяха регистрирали 450 хил., но директорът на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални Иван Жданов каза, че ситуацията изисква спешни действия. Митингът е насрочен за сряда.

“Точно в момента го убиват в колонията, не може да се чака повече”, казва Жданов. В момента на създадения за протеста на сайта “Свобода за Навални” са регистрирани над 463 хил. участници за по-малко от месец. Посоченият момент на националния митинг е 21 април, 19 ч. Миналата седмица прокуратурата поиска ФБК да бъде обявена за екстремистка организация.

Загриженост за Навални изразиха и Великобритания, Франция и Германия. Отделно изявление имаше и от Европейския съюз. Част от разговора за Москва, на която ще бъде посветена днешната среща на външните министри от ЕС, се очаква да бъде посветена именно на този въпрос.

Навални е в затвора от миналия месец, когато започна изпълнението на присъдата му. В края на месеца, след като се оплака от тормоз и от здравословни проблеми (чрез адвокатите си), политикът започна гладна стачка, с аргумента че няма достъп до собствения си екип лекари. Според тях бъбречни или сърдечни проблеми са напълно възможен сценарий, ако не бъдат положени съответните медицински грижи за него. За здравето му бе предупреден и руският президент Владимир Путин, но в писмо, подписано от известни писатели, художници и учени.

Администрацията на затвора го изпрати в болничното отделение, но по-късно се появиха данни, че е бил върнат. Американският президент Джо Байдън обяви, че грижите, полагани за него, са “напълно несправедливи и напълно неподходящи”.

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции