<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77200" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В края на изб...

САЩ излизат от Парижкото споразумение за климата в първия ден след изборите

04 Ноември 2020
0 3923

Съединените щати официално излизат от Парижкото споразумение по въпросите за климата точно година, след като администрацията на президента Тръмп уведоми ООН за решението си, предаде Дневник, цитирайки агенция DPA.

Това става на фона на президентските избори в страната противопоставящи кандидатите на Републиканците и Демократите – Доналд Тръмп и Джо Байдън. Соченият за фаворит Байдън обещава да върне САЩ в споразумението, ако бъде избран.

САЩ излизат от Парижкото споразумение за климата в първия ден след изборите

Парижкото споразумение е подписано на 12 декември 2015 година и влезе в сила от 4 ноември 2016 година. В периода до 2017 година документът е подписан от 195 държави, включително и България.

САЩ излизат от Парижкото споразумение за климата в първия ден след изборите
Снимка: Уикипедия

САЩ е първата страна, която обяви напускането си от споразумението за климата. Страната е най-големият икономически субект и втора по количество парникови газове след Китай.

Според предупрежденията на учени, че са необходими драстични действия, за да бъде предотвратено повишаването на средната температура на планетата с повече от 1,5 до 2 градуса по Целзий спрямо доиндустриалните равнища – целта, заложена в Парижкото споразумение. Ефектите от глобалното затопляне вече се усещат, с повишаване на морското равнище, природни бедствия и умирането на коралови рифове.

САЩ излизат от Парижкото споразумение за климата в първия ден след изборите

Напускането на Парижкото споразумение на практика вкарва Съединените щати в конфликт по въпроса за климата с всички основни американски съюзници и конкуренти, отбелязва DPA.

Грета Тунберг емоционално към световните лидери: „Откраднахте мечтите и детството ми!“ (видео)

Група, представляваща европейски и американски инвеститори, чиито активи възлизат на общо 30 трилиона долара, призова Съединените щати бързо да се върнат към договора. В противен случай страната рискува да изостане в надпреварата за една по-зелена глобална икономика.

Източник: Дневник

Снимки: Unsplash

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции