<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90707" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Най-големият ...

САЩ санкционираха Пеевски, Божков и още четирима българи за участие в корупция

03 Юни 2021
0 2400

САЩ наложиха санкции на шестима българи за участие в корупция, съобщи Свободна Европа. Сред тях са бизнесменът и бивш депутат Делян Пеевски и хазартният бизнесмен Васил Божков. Другите са Илко ЖелязковАлександър МанолевПетър Харалампиев и Красимир Томов.

Те са санкционирани по два отделни закона, които предвиждат различни ограничения.

Мерките срещу Божков, Пеевски и Желязков са по глобалния закон „Магнитски“, който предвижда блокиране на собствеността на санкционираните на територията на САЩ. Наложени са ограничителни мерки и срещу 64 фирми и организации, свързани тях. Сред тях са „Евробет“, „Национална Лотария“, фондация „Тракия“ и партията „Българско лято“, свързани с Божков, и „ИНТРЪСТ“ и свързаните с нея фирми на Пеевски.

Отделно на Пеевски, Желязков, Манолев, Харалампиев и Томов е забранено да влизат в САЩ.

Харалампиев и Манолев

„Днешният акт препотвърждава нашия ангажимент в подкрепа на върховенството на закона и укрепването на демократичните институции в България“, обяви вчера говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс в изявление. „Държавният департамент ще използва своите правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб.“

„Съединените щати подкрепят всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България“, каза директорът на Службата за контрол на чуждестранните активи към финансовото министерство на САЩ Андреа М. Гаки в изявление.

Санкциите

Мотивът за санкционирането на Пеевски, Божков и Желязков от американското финансово министерство е „тяхната значителна роля в корупцията в България“, а санкциите са наложени по американския закон „Магнитски“. Той е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на човешките права и корупция в целия свят и предвижда блокиране на цялата собственост на нарушителите на територията на САЩ.

Божков, Пеевски, Желязков

„В резултат от днешната мярка се блокира цялата собственост и право на собственост и други собственически права, които се намират в Съединените американски щати или са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ“, пише в изявлението на финансовото министерство на САЩ.

Санкциите предвиждат също забрана за транзакции, пренос на стоки и услуги в полза на санкционираните, освен ако няма дадено от специална комисия изрично изключение.

Мерките, наложени от страна на Държавния департамент на САЩ значат, че на санкционираните и на най-близките членове на техните семейства е забранено да влизат в САЩ.

Мотивът на Държавния департамент е участието на петимата в „сериозна корупция“. Санкциите са наложени съгласно Член 7031(c) от Закона за Държавния департамент.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции