<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98259" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В Бутан, в Нор...

САЩ спешно одобряват ваксинирането срещу Covid-19 и на деца от 5 до 11-годишна възраст

02 Септември 2021
0 206

Агенцията по храните и лекарствата в САЩ ще одобри ваксинацията на деца под 12-годишна възраст под натиска на правоохранителни организации в страната още тази зима, пише изданието The Hill.

Мярката се налага заради нарастващия брой новозаразени от варианта Делта и наближаващия старт на учебната година.

САЩ спешно одобряват ваксинирането срещу Covid-19 и на деца от 5 до 11-годишна възраст

В интервю за CNBC бившият член на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) и член на Управителния съвет на Pfizer Скот Готлиб заяви, че очаква разрешение за поставянето на ваксини на по-малките деца още тази зима. Според него зачестилите случаи на заразени малчугани ще окажат натиск върху производителите на ваксини, както и върху Агенцията.

“Ако FDA се придържа към графика, по който преглежда формите за одобрение, то би трябвало да вземе решение за прилагане на ваксината на деца от четири до шест седмици”, посочи Готлиб, като според него това ще се случи в края на есента или в началото на зимата. 

САЩ спешно одобряват ваксинирането срещу Covid-19 и на деца от 5 до 11-годишна възраст

Американската Агенция за контрол на храните и лекарствата одобри официално ваксината на Pfizer срещу коронавирус в края на август, но тя се прилага от края на миналата година по ускорена процедура. За деца от 12 до 15 години ваксината е разрешена за използване в извънредни обстоятелства.

Pfizer поиска разрешение за поставянне на ваксината срещу Covid-19 на 12-15 годишни в САЩ

Pfizer е само един от производителите на ваксини, който заедно с Moderna и Johnson & Johnson, провежда клинични изпитания, фокусирани върху реакциите на малките деца към ваксините срещу Covid-19.

Прогнозата на Готлиб идва в момент, когато в много щати въвеждат носене на маски в училищата с цел запазване на присъственото обучение в училищата. Процесът по връщане на учениците в учебните заведения е усложнен допълнително и от разпространението на варианта Делта, който доведе до повишен брой заразени и хоспитализирани деца. 

Последните данни на Американския център за контрол и превенция на заболяванията показва, че случаите на заразени деца в североизточната част на страната нарастват, което пък показва висок процент на предаване на вируса. По-рано такава тенденция се наблюдаваше в южните щати. Висок остава и броят на заразените по западното крайбрежие на САЩ.

Според Готлиб тези високи нива на предаване на инфекцията между деца могат да подтикнат регулаторните органи за спешни действия по одобрение на ваксините за по-малките деца.

“Ако продължим да наблюдаваме тези ускоряващи се нива на инфекции при децата, особено когато Делта вариантът вече се премести и на североизток, мисля, че може да има голям натиск за одобрение на ваксините за по-малките деца в спешен порядък”, подчерта той.

Източник: The Hill

Заглавна снимка: Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции