<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36164" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Huawei официалн...

Сбогуваме се с еднократните пластмасови прибори през 2021 година (видео)

28 Март 2019
0 1871

От 2021 г. в Европейския съюз ще бъдат забранени за продажба и употреба пластмасови изделия за еднократна употреба, като чинии, прибори за хранене, сламки, клечки за уши и дръжки за балони, реши Европарламентът в сряда. Също така върху етикетите на изделия като мокри кърпички, хигиенни продукти и пластмасови цигарени филтри трябва задължително да се обозначава какви са вредните последици за околната среда от изхвърлянето има на улицата.

 

 

560 евродепутати гласуваха в полза на споразумението с министрите на ЕС, срещу 35 "против“ и 28 "въздържал се“.

 

Според приетите изисквания държавите членки ще трябва да постигнат 90% събираемост на пластмасови бутилки до 2029 г., а самите шишета трябва да бъдат с поне 25% рециклирано съдържание до 2025 г. и 30% до 2030 г.

 

Споразумението също засилва прилагането на принципа "замърсителят плаща“, по-специално за тютюна, като въвежда разширена отговорност за производителя. Този нов режим ще се прилага също така за риболовните приспособения, като гарантира, че производителят, а не рибарите, поема разходите за събирането на изгубените в морето мрежи.

 

"Забрана на пластмасови продукти като чинии, прибори, клечки за уши и други е стъпка в правилната посока. Всеки ден се изпиват близо 2.5 милиарда напитки, една трета от които се продават в чашки за еднократна употреба. Това са хиляди тонове отпадъци, които не могат да бъдат рециклирани. Забрана за подобни отпадъци, освен че намалява отпечатъка върху околната среда, създава възможности за иновации и стартиращи бизнеси за нови продукти", коментира българският евродепутат Момчил Неков (С&Д).

 

"Радвам се, че има и български успех в тази насока, а именно чашките "къпфи“, изобретени от Младен Джалъзов и Мирослав Запрянов – продукт, който се търси и налага и у нас, и в чужбина. Алтернативи имат и другите продукти – "ядливи“ прибори или клечки за уши с дърво, а не пластмаса. Правилата и инвестициите са най-добрата предпоставка за по-добър живот на идващите поколения европейци“, допълва той, цитиран впрессъобщението на ЕП.

 

Според Европейската комисия повече от 80% от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Посочените продукти в забраната покриват 70% от всички морски отпадъци. Поради бавното си разграждане, пластмасата се натрупва в моретата, океаните и плажовете в ЕС и по света. Пластмасови остатъци са открити в морските обитатели – тюлени, китове, морски костенурки и птици, в рибата и ракообразните, следователно и в хранителната верига на човека. Това причинява на европейската икономика щети за 259 млн. до 695 млн. евро годишно, според данните на Еврокомисията.

 

Прилагането на мерките ще доведе до намаляването на количеството отпадъци с 56 на сто, което на свой ред ще намали парниковите емисии с 2.63 тона и ще спести на потребителите 6.5 млрд. евро, както и ще се открият допълнително 4000 работни места. За рибарите, пристанищата и туристическата индустрия ползите ще са между 2 млн. евро и 7 млн. евро годишно.

 

Европа трябва да престане да изнася пластмасовите си отпадъци

 

Германският вестник "Генерал анцайгер" коментира, че след като европейските депутати с голямо мнозинство са забранили употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба, могат да се направят още стъпки за опазване на световния океан, предаде ДПА.

 

В днешния си брой изданието пише: "Европа може да допринесе още повече, ако престане да изнася пластмасовия боклук, който създава. Никой не може да проконтролира дали в страните, в които отиват, пластмасовите отпадъци се рециклират или поне отговорно се унищожават, или просто се изхвърлят в най-близката река".

 

Китай правилно реши да забрани вноса на боклук. Да изхвърляш боклука си в други страни, отгоре на това да го превозваш на другия край на света, не е отговорно поведение, а точно обратното, подчертава излизащият в Бон вестник.

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции