<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36575" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какви са запл...

Светите стъпала, по които е минал Христос, отворени за пръв път от 300 години (видео и снимки)

12 Април 2019
0 1140

Вярващи изкачват мраморната стълба, пълзейки на колене, както са го правили милиони поклонници преди тях през вековете – това е гледка, която в Рим не бяха виждали от цели 300 години. Светите стъпала, по които според преданието е преминал Исус Христос, за да се яви пред римския управител на Юдея Пилат Понтийски, бяха отново открити за поклонниците, предаде Франс прес.

 

""

 

Стъпалата са 28 на брой. Те са били пренесени от Ерусалим в Рим по времето на император Константин според легенда, която никога не е била потвърдена.

 

През 1723 г. мраморната стълба е била покрита с дървен материал, за да не бъде повредена от многобройните вярващи, преминаващи по нея. През 1950 г. дървената защита за кратко е била премахната, за да бъдат почистени стъпалата, след което е била положена обратно.

 

""

 

Сега, след близо три века, реставраторите отново временно разкриха за публиката мраморната светиня. Според легендата на единадесетото стъпало е покапала кръвта на Христос.

 

Стълбата толкова се е износила през вековете, че на места стъпалата били вдлъбнати с 15 сантиметра от пълзенето на вярващите. Това наложило те да бъдат покрити. Когато реставраторите за пореден път премахнаха дървеното покритие, те се натъкнаха на хиляди бележки и монети, оставени от поклонниците, както и на два кръста. Те са били инкрустирани на горните стъпала и са отбелязали мястото, на което е стоял Христос, когато са го изправили пред неговите римски съдници.

 

""

 

Никой все още не знае дали Светите стъпала, които са били пренесени в Рим, наистина са били същите като тези в Ерусалим отпреди две хилядолетия. Но с напредването на науката вярващите се надяват този факт да бъде установен. Светата стълба ще бъде отворена за публиката два месеца, преди да бъде отново покрита.

 

""

 

 

Източник: Mediapool
 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции