<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46718" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Осъдиха шега...

Световните лидери се разбраха да не се намесват във войната в Либия (видео и снимки)

20 Януари 2020
0 446

Световните лидери взеха решение да не се намесват в гражданската война в Либия, като обещаха да запазят оръжейно ембарго, стана ясно след срещата им на върха в Берлин, съобщава NOVA.

 

 

"Всички участници се ангажираха да се въздържат от намеса във въоръжения конфликт или във вътрешните работи в Либия", заяви лидерът на ООН Антонио Гутериш, а германският канцлер Ангела Меркел добави, че има и "съгласие, че искаме да запазим оръжейното ембарго, което ще бъде строго контролирано."

 

 

""

 

 

Владимир Путин, Реджеп Ердоган, Борис Джонсън, заедно с генералния секретар на ООН и председателят на Европейската комисия бяха сред събралите се лидери. Присъстваха и представители на двете основни враждуващи фракции в Либия, но не се срещнаха лично помежду си.

 

 

Турция, Катар и Италия подкрепят признатото от ООН правителство на Ал Сарадж в Триполи. Русия, Египет и наскоро Франция се обявиха за генерал Калифа Хафтар, чиито войски контролират по-голямата част от страната.

 

 

"Според мен направихме важни стъпки към разбирателство още на предишната среща, в Истанбул. Отделни инциденти все още има, но нашият призив за спиране на мащабните сблъсъци, беше чут от двете страни”, каза руският президент Владимир Путин.

 

 

""

 

 

Конфликтът се усложни. Турция обяви, че праща войници в Триполи, но западни медии твърдят, че всъщност се изпращат радикални ислямисти, които досега са се били в Сирия.

 

 

Либия е важен играч на пазара на природен газ, а хилядите ѝ километри крайбрежна линия са платформа за каналджии, които изпращат мигранти към Европа.

 

 

Източник: NOVA

Снимки: news.yahoo.com (AFP Photo/Murat CETINMUHURDAR)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции