Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Светът е ужасно неподготвен за епидемии
Светът е ужасно неподготвен за епидемии
По света
09-18-19
добавено
1213
прегледа

Звучи като холивудска фантастика - зараза от грип с неясен източник, която се разпространява из целия свят за 36 часа, убива 80 млн. души, предизвиква паника, дестабилизира националната сигурност и срива световната икономика.

 

Група учени вярват,  че това може да се случи не само на кино, а и в реалността, съобщава Гардиън. Подобен сценарий е възможен, а усилията на правителствата да спрат пандемията може да се окажат напразни. Защо?

 

В момента светът не е подготвен да се справи с подобен проблем. В първия годишен доклад на организация от 15 учени, финансирана от Световната банка, се посочва, че след първата криза с ебола, зараза от световен мащаб, която може да убие милиони хора, е напълно възможна.

 

Има увеличен риск от епидемии, но въпреки това светът остава неподготвен да ги посрещне. Подобни зарази много трудно биха могли да се контролират, ако възникнат в нестабилни държави със слаби правителства, посочват експертите. А такива има много. Сред причините за възникване на зараза може да са промените в климата, непрестанната урбанизация, както и липсата на адекватни мерки за изчистване на водите и въздуха.

 

"Дълги години подходът на световните лидери към здравни кризи е един и същ - отричане и неглижиране", казва Гро Харлем Бунтланд, бивш премиер на Норвегия и съпредседател на борда на Световната здравна организация. "Време е за сериозни мерки. Те задължително трябва да включват сериозно финансиране на превенцията на болести на всички нива - местно, национално и международно. Освен това трябва да се засили подготовката на правителствата и обществата да реагират при спешни случаи", твърди той.

 

В доклада се посочва, че някои правителства са предприели мерки след кризата с ебола, но те далеч не са достатъчни. На много места растящото недоверие в институциите спъва усилията им, твърдят авторите.

 

Те дават пример със скорошната криза с ебола в Конго, където заради недоверието межжду различните общности и правителството е направено твърде малко. В същото време властите в Уганда са били подгтовени и когато заразата преминава границата, тя бързо е изолирана, твърдят учените.

 

Подобни зарази обикновено започват на места, където здравните власти, а и институциите като цяло са слаби. "Държавните лидери, отделните общности и международните институции трябва да поемат отговорност за подоготовката при евентуални кризисни ситуации. И освен това трябва да запомнят уроците от предишните", посочват експертите.

 

 

Източник: Гардиън