<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84579" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Свидетели от...

Свидетели на катастрофата: Кристиян Николов и приятелите му са търсили нещо в колата си след удара

26 Февруари 2021
0 8502

Търсили ли са нещо в колата Кристиан Николов и спътниците му и дали извършителят на катастрофата е помагал на пострадалия Милен Цветков? – тези въпроси бяха изключително детайлно обсъждани днес в съда във втория ден от разпита на свидетели за катастрофата на 19 април 2020, в която загина журналистът.

Според Веселина Панайотова младежите в джипа на Кристиан Николов излизали и влизали в колата: “Пак влизаха и почнаха да търсят нещо”.

Допълнително днес стана ясно, че на мястото силно е миришело на газ – от пострадалата бутилка в субаруто на журналиста. Затова жената се удивила на поведението на младежите, макар и да се обърка на моменти кои от тримата са влизали и търсили, предаде Клуб Z.

Жената малко се обърка и на въпрос как е запомнила действията на Георги Иванов – сина на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, който, както е известно, избягал веднага след удара. Първоначално не можа да си спомни да е носел нещо в ръце, въпреки че при предните си показания е заявила:

“Излезе още един млад мъж, който се върна в автомобила и взе някакво яке, което си спомням, че беше много шарено.”

Разследването за смъртта на Милен Цветков е приключило

Днес Панайотова се съгласи на версията със шареното яке – явно е било така, защото тогава споменът ѝ е бил по-пресен. Водачът, който изглеждал енергичен, ѝ махнал, че всичко е наред, разказа още.

Съпругът ѝ Петър Панайотов бе още по-категоричен:

– От шофьорското място слезе младеж, който не беше съпричастен с инцидента.
– Какво имате предвид? 
– Той отвори задната врата и започна да търси нещо на задната седалка. Заедно с другите спътници от автомобила. Беше изключително озадачаващо, защото те не се поинтересуваха върху случващото се на кръстовището, а бяха концентрирани върху намирането на някакви обекти на задната седалка.”

От позицията на техния семеен “Нисан” се виждали двете леви врати на спряното ауди, според мъжа – едва на 2-3 метра от него.

Затова той потвърди, че явно се виждало, че нещо търсят. Днес той единствено допусна разминаване, че търсели нещо “под седалката” – което го озадачило като поведение по време на катастрофа. На първите разпити пък казал, че смята, че са търсели между предните две седалки.

На въпрос – видяхте ли водачите от аудито да излизат към пострадалия – Панайотов бе категоричен:

“Не, не въобще – това беше, че те не проявиха никаква съпричастност към…”

Възможна контратеза даде Стоян Алексиeв, който също бил с жена си в кола на кръстовището. Той е човекът, който отваря десните две врати на аудито, за да помогне на двамата пътници да слязат – Георги Иванов и Симона Цанкова. Според него, когато дошли, полицаите поискали документите на Кристиан.

Отмениха гаранцията на приятелката на шофьора, убил Милен Цветков, другият спътник се оказа с тумор в мозъка

“Шофьорът започна да си ги търси, но не си ги намираше в аудито”, каза мъжът.

Той помни още, че в един момент някой се развикал “Той избяга!“. Но когато видял, че става въпорс за пътника, а не за шофьора, се отказал от първоначалното си намерение да го гони.

Приятелката на Кристиан Николов даде показания: Не употребява наркотици, всяка вечер ползва “чай за успокоение и паста”

На предишното изслушване приятелката на Кристиан Симона Цанкова бе категорична, че той бил единственият, който е помагал. По думите ѝ той подложил обувката си под главата на Цветков, дал му вода и дори му правил изскуствено дишане.

Днес сред свидетелите бяха охранител от близкия мол и друг водач, които са били сред първите до журналиста.

Сотаджията Веселин Лелеков каза че не е видял никой да помга на Цветков в първия момнт, а водачът на аудито стоял на около 50 см до метър, докато после – с влошаването на състоянито на журналиста, насъбралите се хора започнали да опитват да извадят езика му.

Днес сред свидетелите бяха охранител от близкия мол и друг водач, които са били сред първите до журналиста.

Сотаджията Веселин Лелеков каза че не е видял никой да помага на Цветков в първия момнт, а водачът на аудито стоял на около 50 см до метър, докато после – с влошаването на състоянито на журналиста, насъбралите се хора започнали да опитват да извадят езика му.

“Абсолютно никой не е правил изкуствено дишане, освен реанимационният екип”, заяви той.

Денислав Будичев – друг водач от кръстовището, бе категоричен:

“С доста висока скорост, никакъв спирачен път, абсолютно никакъв опит за спиране!”

Той използва думата, че аудито е “влачило” субаруто поне 10-ина метра до средата на кръстовището, където пострадалата кола се завърта, виновната дори продължава, докато не се спира в мантинелата на отсрещния ъгъл.

“Шофьорът беше в съзнание но неконтактен, не знаеше къде е, не можеше да отговори на нито един въпрос.
Отзад имаше детско столче, нямаше дете. Газовата бутилка изпускаше газ и го попитахме дали може да излезе, понеже имаше рана на тила.
Той кимна с глава, помогнахме му – съвсем леко само му насочихме краката, той успя да излезе сам. Имаше колан, еърбегът не беше отоврен в автомобила, шофьорският. Със сигурност!”

Според Будичев Цветков е успял “с минимална подкрепа” да стигне до тротоара къдто сяда и му подават вода. Но няма спомен кой му я е дал.

“Нито един от тях не дойде да види какво се е случило. Категорично това мога да заявя – по никакъв начин нито един от тях не дойде да види.”

На въпрос как би обобщил цялата случка, той отвърна:

“Добре, че нямаше дете в автомобила, защото и то нямаше да е живо. Газовата бутилка, която беше на мястото на резервната гума, беше достигнала буквално до главата на водача на автомобила. “

Не на това мнение бе Виктор Дойчинов – колоездач, когото аудито едва не помело преди да се удари в спрения автомобил на кръстовището.  Той също е бил сред първите пристигнали на място след удра.

“Вдигнах поглед, видях светофара, очаквах, че колата ще спре рязко, но тя не спря”, каза той.

Той отговори, че мисли, че “водачът на автомобила, който блъсна колата, се опитваше да помогне. Мисля, че му правеше сърдечен масаж”.

А за това – кой е дал вода:

“Със сигурност някой даде, но не мога да кажа кой. Обувката на водача на колата я нямаше – не съм сигурен защо я нямаше.”

Друг свидетел също бе категоричен, че Кристиан е подложил обувката си “тип маратонка или кец”, докато Милен Цветков е лежал на тротоара.

Единственият призован днес, който не беше свидетел на ПТП-то, бе съсед на фамилията от къщата на ул. “Л. Каравелов”. Йордан Йорданов даде показания, които се разминават с дадените от прителката на Кристиан – че предишната вечер е имало тиха прилична сбирка с шотчета от Йегермайстер и тук таме някоя водка. Според съседа в къщата е имало купон и музика, която към 2 ч. през нощта е станала особено силна. Затова той се развикал на младите, които наблюдавал да пушат на прозорците – да намалят музиката.

Той каза и друго показателно нещо: няколко пъти съседите подавали сигнали до полицията за нарушаване на нощната тишина.

Полицията няколко пъти идвала, но “накрая разбраха с кого си имат работа”… И спрели да идват.

Защитата на Кристиан се инетресуваше от неща като: дали е виждал лично подсъдимия да увеличава музиката на въпросните купони и да кани гости.

Или – поради това, че съседът каза, че от неговата гледна точка се вижда „стая за забвления“, т.е. – с голям телевизор, джаги и от която се чувала музика го питаха – имало ли е информационна табела „Помещение за забавления“.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции