<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=70422" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Протестиращи...

СДВР: Ако бяхме пуснали буса на “Системата ни убива”, трябваше да пуснем и други коли (видео)

02 Август 2020
0 7362

“Бус на „Системата ни убива“ не бе допуснат на протеста на площад „Орлов мост“, тъй като ние пропускаме автомобили, носещи само консумативи на протестиращите.” Това каза на брифинг Тони Тодоров, заместник-началник на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР.

„Вчера, както всеки ден, се проведе поредното нерегламентирано масово предприятие със сборен пункт фонтана пред президентството. В Столична община бяха заявени и съгласувани протест и автошествие от Национална гражданска инициатива „Системата ни убива“ със сборен пункт бул. „Княз Александър Батенберг“ до град Банкя. Бус на „Системата ни убива“ след завършване на своето шествие към 22.20 часа се насочва към кръстовището на Софийски университет на бул. „Васил Левски“, след което бива спрян от полицейските служители за да се разбере накъде отива. Управляващите го са заявили, че искат да отидат на протеста“, обясни той.

Напрежение на протеста в София в събота, блокираха кръстовището до СУ (снимки)

Тодоров каза, че бусът не е допуснат на протеста, тъй като СДВР допуска на протестите само автомобили, които с потвърждение на протестиращите им носят вода и храна. Той подчерта, че допускайки този бус, нямат право да спират, който и да е да отиде до „Орлов мост“.

“Считаме поведението на протестиращите от снощи за провокация към полицейските служители”, каза още Тони Тодоров. Той призова за пореден път българската полиция да не бъде използвана като инструмент.

„От всички посоки към пл. „Орлов мост“ движението е затворено, тъй като там има постоянно хора, както в палатките, така и извън тях. Инцидентът се случи в тъмната част на денонощието, преценихме, че има наличието на много предпоставки, които биха довели най-малкото до някое пътнотранспортно произшествие или да бъде бутнат човек“, каза униформеният.

„Ние сме хората, които трябва да казват кой да влиза там и кой не. Още повече, позицията е принципна. Не сме правили компромис, няма да направим и занапред с допускането на превозни средства“, посочи заместник-началникът на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР.

„Снощи беше предоставена възможност на управляващите буса, че той може да потегли в каквато и да е посока, различна от тази към пл. „Орлов мост“. Никой не задържа буса там на място“, добави още Тодоров.

Той подчерта, че шествието да къщата на премиера Бойко Борисов в Банкя не е заявено изобщо, а са допуснати дотам.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Martin Iliev

    04 Август 2020

    Поне да бяха сложили някой на който мисълта не му насича...."В тъмната част на деня" Аз бях там и не беше нито тъмно нито имаше предпоставки някой да бъде ударен от буса. На господата полицай само ще кажа че не ни дреме за позицията ви. Полицията е орган който трябва да пази реда а не да провокира мирно протестиращите граждани, както правят в Стара Загора.

Реакции