<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90352" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Всички учени...

Северна Корея тъне в икономически хаос. Обикновените хора плащат цената

31 Май 2021
0 1701

Глад и лишения: Северна Корея тъне в икономически хаос, а обикновените хора плащат цената. Пандемията влоши значително делника на севернокорейците. Те страдат все повече, става ясно от различни съобщения, пише “Дойче Веле”.

В Северна Корея екзекутираха мъж за незаконна продажба на пиратски филми и музика

Трудно е да се прецени каква точно е днешната ситуация в Северна Корея. Причината: пандемията още повече ограничи информационния поток от изолираната държава. Но експерти казват, че през последните 18 месеца икономическото състояние на севернокорейците е критично.

Северна Корея тъне в икономически хаос. Обикновените хора плащат цената

Сериозен срив на търговията с Китай 

Ковид-19 доведе изолационизма на Пхенян до крайности. Притеснени от това, което пандемията може да причини на една държава без работеща здравна система и с население, масово страдащо от недохранване, режимът затвори границата с Китай още в началото на 2020 година. Така от над година търговията с Китай, която представлява 90 процента от целия внос и износ на Северна Корея, преживя невиждан срив. И тъй като транзитните пътувания бяха практически преустановени, за външните наблюдатели стана изключително трудно да се сдобият с информации за живота в комунистическата страна. 

Ким Чен Ун призна, че положението в Северна Корея “никога не е било толкова тежко”

“Чувам, че ситуацията е ужасна. Достъпът до храни е ограничен и хората трудно се справят с покриването на ежедневните си нужди”, казва Лина Юн, специалист по Северна Корея в “Хюман Райтс Уотч”.

Според Майкъл Мадън от центъра “Стимсън” и групата “38 Север”, който също е експерт по темата, през последната година са получавани съобщения за представители на елита в страната, които са били заловени да се опитват незаконно да продават свои богатства – като например злато и алуминий, на силно укрепената китайска граница.

Търговията с Китай е ключова за севернокорейската икономиката. Пхенян не публикува официална икономическа статистика, но китайските данни сочат, че търговията между двете нации се е сринала с 81 процента през 2020 до около 442 милиона евро.

Пандемията, наводненията и санкциите

Според Fitch Solutions, един от малкото анализатори, които изследват севернокорейската икономика, през 2020 година БВП на Северна Корея е спаднал с 8,5 процента. За разлика от другите държави, за които се прогнозира сериозен ръст на БВП през 2021, в Северна Корея се очаква той да е едва с 0,5%.

Причина за това е не само вирусът. Масивните наводнения през 2018 засегнаха сериозно земеделието в страната. Международните санкции през 2016 и 2017 в отговор на ядрените активности също нанесоха тежък удар.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призна няколко пъти сериозността на икономическата ситуация. На заседание на управляващата партия през януари той каза, че петгодишният му икономически план се е провалил “в почти всички области до голяма степен”.

Той призова населението да се подготви за още един “труден марш” – пропаганден термин, който режимът наложи във връзка с катастрофалния глад в Северна Корея в средата на 1990-те години, когато между 1 и 3 милиона души загубиха живота си поради недохранване.

Северна Корея тъне в икономически хаос. Обикновените хора плащат цената

Според Майкъл Мадън режимът е използвал пандемията за допълнително затягане на контрола върху населението. А споменаването на глада от 1995-1998 година вероятно е индикация за предстоящи политически действия. “Може би Северна Корея ще направи нещо, за което ще бъде санкционирана”, каза той пред ДВ. “Например тази година може да проведат мащабни тестове на оръжия за масово унищожение.”

ООН: 40% от севернокорейците гладуват

През юни 2020 Световната програма по прехраната на ООН алармира, че 40 процента от севернокорейците имат нужда от хуманитарна помощ. Според някои източници, много хора в страната се хранят единствено с две купи ориз на ден. Лина Юн казва, че и в по-добри времена Северна Корея е трябвало да покрива своите нужди с внос от Китай. “В градовете около границата обикновено около 90% от продуктите са от Китай. Но вероятно вече ги няма”, казва тя.

Според агенция Ройтерс, има индикации за това, че Северна Корея скоро ще подобри търговските си отношения с Китай. Но дори и ако търговията се нормализира по някое време през 2021, по-големите проблеми надали ще се решат дългосрочно, казва Майкъл Мадън.

Източник: “Дойче Веле”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции