<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=65838" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ваксината БЦ...

Северна Македония върна карантината заради рязко покачване на случаите на Covid-19

04 Юни 2020
0 6516

От четвъртък в Северна Македония влиза в сила нова карантина. Властите в страната възстановиха поне временно полицейския час заради многото нови случаи на коронавирус в страната.

От четвъртък е в сила ограничение на придвижването от 21 ч. вечерта до 5 ч. сутринта. В Скопие, Куманово, Щип, Тетово и още няколко общини мярката ще е в сила до понеделник. През уикенда за по-голямата част от страната движението ще е ограничено още от 16 ч. В забранените часове ще продължат да работят магазини за хранителни стоки, аптеки и ресторанти, осъществяващи доставки.

 

Мярката е предприета заради рекордни нови 120 случая на заразени с COVID-19 за последното денонощие, по данни на Министерството на здраевопазването. Негативната тенденция от сериозен ръст на заболелите в последните дни наложи и връщането на карантината. Най-много са болните от коронавирус в Скопие. Министър Венко Филипче обясни нарастването на инфектираните с неспазването на ограничителните мерки от големи групи хора.

Най-много са новите случаи на заразата в Скопие – 67, в Куманово – 19 и Щип – 16.

Общият брой на заразените с коронавируса от началото на епидемията е 2611,  жертвите са 147, а излекуваните – 1621. 

В неделя в страната, а и в останалия православен свят се чества Петдесетница, а на 6 юни (събота) е черешова задушница. Властите в югозападната ни съседка забраняват традиционното посещаване на гробовете на починалите близки във връзка с мерките за ограничаване на заразата.

Децата във Франция се връщат в училище, разделят ги в квадрати за социално дистанциране (снимки)

Междувременно Франция отменя традиционния военен парад за Деня на Бастилията, който се отбелязва на 14 юли, заради мерките в борбата с коронавируса. Вместо традиционния марш на войници и военна техника по “Шанз-Елизе”, тази година ще бъде организирана много по-малка церемония на площад “Конкорд”, където обикновено парадът приключва.

Снимка: Reuters

Около 700 служители в парламента на Израел са спрени от работа заради депутат с положителна проба за коронавирус. Израел е пред втора вълна на разпространение на коронавируса, след като вчера около 7000 ученици и учители бяха поставени под карантина заради констатиран ръст на случаите в учебни заведения.

Известната Виенска държавна опера ще отвори врати в понеделник – със 100 гости на спектакъл в съответствие с насоките на правителството за борба с коронавируса. Виенската държавна опера редовно е домакин на 350 представления за около 600 000 зрители на сезон, генерирайки около 131 000 евро приходи на ден от продажбата на билети. Операта и другите концертни зали поискаха от правителството по-голяма подкрепа, за да компенсират загубените приходи поради ограничителните мерки.

Източници: Politico, Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции