<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=96954" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Талибаните с...

Северни вождове се надигат против талибаните и викат Запада на помощ: Но имат ли шанс?

18 Август 2021
0 3929

Войски, верни на бившия вицепрезидент на Афганистан Амрула Салех, водят боеве с въоръжените формирования на талибаните в Панджшер на север от Кабул. Това съобщи излъчващият от Бейрут проирански телевизионен канал “Ал Алям”, цитиран от ТАСС.

По негова информация верните на Салех въоръжени сили преди това са превзели района на Чарикар в провинция Парван, след като са изтласкали оттам талибаните. През Чарикар и тунела Саланг минава стратегическо шосе, свързващо Кабул и Мазари Шариф – административния център на северозападната провинция Балх.

Талибаните дадоха първа пресконференция, обещаха да не търсят реванш (видео)

От друга страна Ахмад Масуд, син на полевия командир Ахмед Шах Масуд, убит при атентат на Ал Кайда през 2001 г., призова във вторник своите сънародници да се присъединят към него в съпротивата срещу талибаните, които са на път да завземат властта в Афганистан, като същевременно прикани чуждестранните “приятели на свободата” да помогнат на страната му, предаде Франс прес.

Борбата на вицепрезидента

На 14 август формированията на талибаните завзеха Мазари Шарифр, който на практика правителствените сили отстъпиха без бой, след като изоставиха позициите и оръжието си. Завладяването на този град погреба надеждите на експрезидента на Афганистан Ашраф Гани да организира съпротива срещу талибаните с помощта на бившите вождове от Северния съюз, които воюваха на страната на оглавяваните от САЩ многонационални сили по време на контратерористичната операция през 2001 г.

Същевременно афганистански военен източник съобщи, че предводителят на Националното ислямско движение маршал Абдул Рашид Достум е изпратил към Панджшерската долина 10 000 войници.

На 13 август Достум, който е етнически узбек, заемал между 2014 и 2020 г. длъжността вицепрезидент на Афганистан, взе участие в среща, която беше организирана в Мазари Шариф от лидера на Ислямската общност на Афганистан Ато Мохамади Нур. Тя беше посветена на създаването на комитети за народна съпротива, които да дадат отпор на настъплението на талибаните. Ден по-късно Нур, който се явява политически лидер на етническите таджики, заяви, че падането на Мазари Шариф е станало в резултат на заговор.

Вчера Амрула Салех заяви, че при отсъствието на държавен глава по конституция той става изпълняващ длъжността ръководител на Афганистан. Политикът призова афганистанците “да се присъединят към съпротивата” срещу радикалното движение “Талибан” и подчерта, че “при никакви обстоятелства няма да се покори” на талибаните.

Северни вождове се надигат против талибаните и викат Запада на помощ: Но имат ли шанс?

Съпротивата се възражда

В своя статия Ахмад Масуд твърди, че иска да направи битката на баща си за свобода “своя” в момент, когато “тиранията в Афганистан триумфира”.

“Моите другари по оръжие и аз ще пролеем кръвта си, заедно с всички свободни афганистанци, които отказват робството, и които призовавам да се присъединят към нас в нашата крепост Панджир – последният свободен район на нашата агонизираща страна”, призова той афганистанците “от всички райони и всички племена”, казва Масуд в статията си, публикувана от френското списание “Регл дю жьо”, основано от писателя Бернар Анри-Леви, синът на героя на антисъветската съпротива, който по-късно се бори срещу талибаните.

Ахмад Масуд вярва, че “въпреки пълното поражение”, “не всичко е загубено”.

“Ние, афганистанците, сме в положението на Европа през 1940 г.”, пише той, в статията си, цитиращ Уинстън Чърчил и генерал Шарл дьо Гол, за да защити каузата на съпротивата в частност пред Запада: “Обръщам се към всички вас, във Франция, Европа, Америка, в арабския свят, и другаде, които ни помогнахте толкова много в борбата ни за свобода, срещу Съветите в миналото, срещу талибаните преди 20 години: няма ли, скъпи приятели на свободата, да ни помогнете отново, както в миналото? Нашето доверие към вас, въпреки предателството на някои, е голямо”.

“Бъдете, приятели на свободата, колкото се може по-многобройни и застанете до нас”, призова Масуд сънародниците си в Афганистан и онези в чужбина и на Запад.

Ден по-рано Ахмад Масуд, който оглавява политическа формация, наречена “Фронт за съпротива”, “призова” Бернар Анри-Леви “да направи нужното в Париж”, за да получи подкрепата на Франция за своята кауза.

Американско оръжие в ръцете на талибаните

В същото време талибаните превземат американска бойна техника, без да е ясно ще могат ли да я използват или само ще се снимат с нея.

Значително количество американска военна техника е попаднало в ръцете на талибаните, призна съветникът по националната сигурност на американския президент Джо Байдън Джейк Съливан, цитиран от Франс прес.

“Нямаме впечатлението, че имат желание да ни я върнат”, отбеляза Съливан на пресконференция в Белия дом в отговор на въпрос за американската военна техника в Афганистан.

Преди два дни талибаните разпространиха видеозапис, в който празнуват около произведени в САЩ хеликоптери “Блек хок” на афганистанската армия, на летището в Кандахар.

Тези хеликоптери не бяха дадени на талибаните, бяха дадени на афганистанските сили по искане на избягалия президент Ашраф Гани, подчерта Съливан. Той добави, че президентът Байдън е решил да приеме това искане, съзнавайки риска машините да попаднат в талибански ръце.

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции