<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37361" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Седем агенти на ДС са в листите за европейските избори, обяви Комисията по досиетата

16 Май 2019
0 5589

Точно седем са бившите агенти или служители на Държавна сигурност, попаднали в листите на партиите и коалициите за европейските избори на 26 май, обяви Комисията по досиетата, цитирана от ClubZ.

 

 

Комисията е проверила общо 115 номинирани за Брюксел, а останалите 196 души са родени след 1971 г. и не подлежат на проверка според закона, тъй като са твърде млади, за да са били в Държавна сигурност.

 

 

""

 

 

Най-много "ченгета" има в листата на БСП за европейските избори – 3 от 7 обявени имена. Това са Румен Гечев, Велизар Енчев и Емил Георгиев. Последните двама са от гражданската квота. 

 

 

Велизар Енчев е бил кадрови разузнавач в Първо главно управление на ДС. Емил Георгиев, който е представител на "Екогласност" в коалицията на БСП, е бил агент на окръжните управления на МВР във Видин и Хасково. Бившият финансов министър Румен Гечев пък е бил секретен сътрудник в Първо главно.

 

 

ФАНТОМ ОТИВА В ЕВРОПАРЛАМЕНТА И ТОВА НЕ ТРЕВОЖИ НИТО СОФИЯ, НИТО БРЮКСЕЛ

 

 

ВМРО има двама кандидат-евродепутати с минало в Държавна сигурност. Това са Александър Урумов, който ръководи дирекция в Министерството на отбраната, и Христо Смоленов. Урумов е агент с псевдоним "Абел" от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване – б.р.),а Смоленов е бил агент Андрей в Шесто управление на ДС, което се е занимавало с борба с идеологическата диверсия и противодържавните прояви (т.нар. политическа полиция също е била част от тази структура – б.р.).

 

 

""

 

 

"Коалиция за България" (форматът, в който АБВ на Георги Първанов и Румен Петков се явява на изборите) и "Воля – българските родолюбци" имат по един кандидат за евродепутат с досие в тоталитарните репресивни служби. Първият е Боян Киров. Той е бил секретен сътрудник и агент с псевдоними Кирил и Петров в Първо и Второ главно управление (контраразузнаване – б.р.). Вторият е Кольо Парамов, издигнат от "Воля", който е бил резидент на ДС с псевдоним Яков към Гранични войски. 

 

БОРИСОВ И МАРЕШКИ СЕ ИЗРАВНИХА ПО ПАРИ ЗА РЕКЛАМА ЗА ИЗБОРИТЕ

 

 

Останалите листи за европейските избори са "чисти" откъм кадри на тоталитарните служби. 

 

 

Източник: ClubZ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции