Седем организации искат представянето на комунизма в учебниците да се промени

June 24, 2019
47 1779
Коментари: 0

Декларация до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за новите учебници по "История и цивилизации" за десети клас по новата учебна програма за 2019/2020 учебна година са изпратили от Дискусионния клуб "Свободна България" и други организации.

 

Пропуските, които виждаме относно представянето на комунистическия режим в тях, са фрапиращи, се казва в декларацията. В нея се дава пример, "че не са описани трите фалита на управлението на БКП при Тодор Живков – 1960, 1976-1977 и 1987 г. А се среща изразът, че Тодор Живков "се грижил за благосъстоянието на народа". Няма и информация за 11 млрд. външен дълг, който България изплаща до 2015 г. и 26,5 млрд. вътрешен дълг, които дългове са нашето комунистическо наследство".

 

"В нито един учебник не е представена информация за приблизителния брой на жертвите на комунистическия терор след 9 септември 1944 г., за хилядите избити без съд и присъда или безследно изчезнали. Но пък четем, че Жан Виденов бил реформатор", заявяват в декларацията организациите. Според тях "тези и други съществени пропуски довеждат до заключението, че съществува едно преднамерено – манипулативно представяне на истината за репресивния комунистически режим, който нанесе толкова дълбоки поражения в нашата нация. И нарочно изопачаване на съществуващи и доказани факти. Десетилетия наред ние берем горчивите плодове на този нечовешки режим".

 

Инициаторите на декларацията смятат, че "в този си вид учебниците не би трябвало да бъдат одобрявани" и призовавате за категорична намеса на министъра за "преразглеждането и коректното им редактиране, преди те да стигнат до учениците".

 

ПРЕДСТАВЯТ ИЗОПАЧЕНО И МАНИПУЛАТИВНО КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В НОВИТЕ УЧЕБНИЦИ ПО ИСТОРИЯ

 

Декларацията до министър Красимир Вълчев е подписана от Дискусионния клуб "Свободна България", Съюза "Истина", Движението 7000, Християнския център "Прелом", Фондацията БАМО, Апостолската реформирана църква и църквата "Царство на Христос" в Габрово.

 

Междувременно проф. Христо Христов от фондация "Истина и памет" заяви в студиото на "Лице в лице" по bTV, че има уверението на министър Красимир Вълчев, че ще се говори с издателите, за да се внесат някои корекции в част от учебниците.

 

По думите му комунизмът в учебниците по история е представен подвеждащо манипулативно и тенденциозно.

 

Проф. Христов даде няколко примера, като един от основните проблеми, според него, е фактът, че в някои учебници не са посочени началото и краят на режима.

 

"А началото какво е – убийства без съд и присъди в продължение на няколко месеца, до Народния съд, който опакова всичкото това нещо и който осъжда вече убити хора, което го няма в учебниците. Не е отбелязано това, няма ги тези цифри, а те са жестоки", коментира той.

 

ЩЕ ПРОПУСНЕМ ЛИ ШАНСКА ДА КАЖЕМ ИСТИНАТА ЗА КОМУНИЗМА НА МЛАДИТЕ

 

Христов обясни и че информацията за жертвите е противоречива:

 

 

"Искаме да се направи и паралел с жертвите преди 9 септември. Компартията си ги е преброила, около 5600, а редно ли е да не се даде горната граница, едни историци казват 18 000, други – 30 000, ученикът трябва да може да сравни и да прецени", смята проф. Христов.

 

Този режим е осъден, че е тоталитарен, че е антихуманен, античовешки, репресивен е до 89 г., отбеляза той.

 

По мнението на проф. Христов има и инсинуации за прехода:

 

"Например за "танковата" реплика на Петър Младенов в единия от учебниците е написано, че режисьорът Евгени Михайлов я е заснел и БСП я оспорили, защото вместо "танковете да дойдат", той бил казал: "По-добре Станко да дойде". Така е написано и след това версиите продължават и до днес, което е некоректно, защото има произнасяне на Националната следствена служба, която потвърждава заснетото, категоричен беше Христов.

 

Източник: Dir.bg

 

Коментари

Реакции

LIVE | Неделя (12.04) | 20:00 ч. Слави Трифонов и Маги Халваджиян на живо във FB страницата на "Господарите"