Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Сериалът на Amazon "Властелинът на пръстените" ще бъде заснет в Нова Зеландия
Сериалът на Amazon "Властелинът на пръстените" ще бъде заснет в Нова Зеландия
По света
09-18-19
добавено
737
прегледа

Нова Зеландия ще възвърне "главната си роля" като "Средната Земя", след като "Amazon Studios" потвърди, че ще заснеме новия си телевизионен сериал "Властелинът на пръстените" на нейните брегове.

 

Страната, в която сър Питър Джаксън снима оригиналните филми от поредицата „Властелинът на пръстените“, победи съперника си - Шотландия, за мястото за снимки на сериала, който според слухове ще бъде най-скъпият, правен някога.

 

Заснемането на сериите предстои да започне през следващите месеци в три локации около Окланд на Северния остров.

 

Столицата Уелингтън беше взета под внимание, но бе изключена, защото цялото налично студийно пространство е заето от холивудския режисьор Джеймс Камерън, който снима продълженията на "Аватар" там.

 

Сделката се разглежда като победа за филмовата индустрия в Нова Зеландия и успех за правителството, което участва месеци наред в преговори с "Amazon", разглеждайки опциите за локации.

 

Фил Туифорд, министърът на икономическото развитие на Нова Зеландия, определи новината като фантастична за страната и заяви, че това ще създаде допълнителни работни места и значителни инвестиции от чужбина.

 

"Именно величествената природа на Нова Зеландия можеше да съвпадне с неземната красота на Средната Земя, което помогна за постигането на сделката", казаха сценаристите и продуценти на сериала - Джей Ди Пейн и Патрик Маккей за "Stuff".

 

Това ще бъде удар за Шотландия, която беше главен претендент, но според слухове, несигурността по отношение на Брекзит направи така, че страната да загуби от Нова Зеландия.

 

Въпреки че точните детайли на сюжета са строго пазена тайна, "Amazon" разкри, че действията в сериала ще се развиват в периода 3,441 години преди събитията от "Задругата на пръстена". Вече има слухове и че сценарият ще се фокусира върху Арагорн, който бе игран от Виго Мортенсен във филмовата трилогия.

 

Експерт, работещ по адаптацията, заяви през август, че на "Amazon" е било отказано разрешение да използва голяма част от сюжета на книгата.

 

Заснемането на филмите „Властелинът на пръстените“ и „Хобитът“ беше помрачено от споровете в Нова Зеландия относно така наречения „Закон за хобитите“, който възпрепятстваше продуцентите на филми от колективно договаряне и пренаселеността при туристическите "горещи" точки, свързани с филмите.

 

"Законът за хобитите" предизвика улични протести през 2010 г., когато тогавашното правителство направи колективното договаряне във филмовата индустрия незаконно.

 

Спешният закон беше подтикнат от заплахи от "Jackson" и "Warner Bros.", които твърдяха, че ще заснемат филмите си в офшорни локации.

 

Тази нова сделка за милиарди може да не бъде без своята цена и за новозеландските данъкоплатци, тъй като правителствените субсидии за филми предлагат отстъпка до 25%.

 

Това със сигурност ще възпламени гнева на Съюза на данъкоплатците в Нова Зеландия, който по-рано предупреждаваше срещу това, което смяташе за „международни войни за наддаване, използвайки парите на данъкоплатците“.

 

Според доклади, през 2018 година Нова Зеландия е изплатила субсидии на стойност 161 милиона долара за заснемането на трилогията "Хобитът".

 

 

 

Източник: The Guardian