<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56106" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Управителка ...

Сестри, разделени при битката за Сталинград, се събраха след 78 години (видео и снимки)

05 Февруари 2020
7 2711

Две сестри, разделени по време на битката за Сталинград, отново се срещнаха 78 години по-късно, пише Daily Mail.

 

Розалина Харитонова, която вече е на 94 години, работила във фабрика за танкове, бомбардирана от нацистите през 1942 г. Семейството ѝ, включително по-малката сестра Юлия, която е на 92 години, предположили, че е мъртва.

 

Всъщност Розалина не е била в завода, когато е бил атакуван, а на евакуационен ферибот, пресичащ река Волга, който също е бил ударен от Луфтвафе на Хитлер. Тя и други няколко души оцелели. Те извървели пътя до Саратов, откъдето на жената ѝ е наредено да отиде в Челябинск, за да работи в друг танков завод.

 

 

 

 

Жените в семейството им, включително Юлия, скоро са евакуирани в съветската Централна Азия и Розалина нямало как да ги намери по време на войната или след нея, въпреки че тя никога не се отказала да търси.

 

“Казаха ни, че Роза (Розалина) е починала и това звучеше логично. Не я търсехме”, каза Юлия, когато двойката се видя отново в Челябинск в изумително и сърцераздирателно събиране, заснето от руския канал NTV.

 

Това се случва в годината, когато съюзниците от военното време ще отбележат 75-годишнината от края на военните действия в Европа.

 

 

 

 

На въпрос дали е щастлива да види сестра си, Юлия отговори: „А вие как мислите? Но сега… Спомням си Роза като младо момиче… а виждам само една стара дама.”

 

Когато се срещнаха, Розалина избухна в сълзи. Използвайки любимото руско умалително име за Юлия, тя проплака: “Юленка, о, Боже мой…”

 

Битката при Сталинград продължава от 23 август 1942 г. до 2 февруари 1943 г., а победата на Червената армия представлява голям неуспех за Хитлер.

 

 

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции