<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=64027" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Децата във Фр...

СЗО: Коронавирусът може никога да не изчезне и да предизвика криза и на психичното здраве

14 Май 2020
0 4778

Световната здравна организация предупреди, че коронавирусът може „никога да не изчезне“, тъй като експертите ѝ прогнозираха, че глобалната криза на психичното здраве, причинена от пандемията, тепърва предстои, пише Guardian.

Глобалният здравен орган предупреди, че дори не се опитва да прогнозира колко дълго коронавирусът ще продължи да циркулира, и призова за „огромни усилия“ за преодоляването му.

„Важно е да се постави това на масата: че Covid-19 може да се превърне в още един ендемичен вирус в нашите общности и може никога да не изчезне“, казва Майкъл Райън от организацията.

СЗО: Коронавирусът може никога да не изчезне и да предизвика криза и на психичното здраве

„Мисля, че няма обещания в тази ситуация и няма дати. Тази болест може да се превърне в дългосрочен проблем“, каза още той.

Доклад на отдела за психично здраве на СЗО към ООН предупреди за още една настъпваща криза: „Изолацията, страхът, несигурността, икономическите сътресения – всички те причиняват или могат да причинят психологическо страдание“, заяви директорът на отдела Девора Кестел. Тя каза, че светът може да очаква увеличаване на тежестта на психичните заболявания, включително сред децата, младите хора и здравните работници.

„Душевното здраве и благополучието на цели общества бяха силно засегнати от тази криза и са приоритет“, каза тя.

Глобалните инфекции от вируса достигнаха близо 4,36 милиона, като смъртните случаи наближиха 300 000.

Източник: Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции