<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=72355" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вярват ли рус...

СЗО: Коронавирусът се отразява на психичното здраве на милиони хора по света

28 Август 2020
0 605

Пандемията от Covid-19 стана причина за страха и тревогата на милиони хора по целия свят. Това заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от “Свободна Европа”.

Той призова държавите да увеличат бюджета за тази сфера.

Част от проблема е сривът в работата на агенциите, които се занимават с психичното здраве на жителите, допълни той.

“Липсата на социални контакти, причинена от пандемията, оказва голям ефект върху психичното здраве на много хора”, каза Гебрейесус на виртуална пресконференция от Женева.

Психичното здраве беше “забравен въпрос в глобалното здравеопазване”, докато не започна пандемията, въпреки че 1 млрд. души по света живеят с психични разстройства, каза Гебрейесус . В страни с ниски или средни доходи 75% от хората с такива проблеми дори не биват лекувани.

СЗО: Коронавирусът може никога да не изчезне и да предизвика криза и на психичното здраве

Пандемията създаде още повече рискове за хората с психични проблеми. Невъзможността от срещи лице в лице, както и опасността за медицинския персонал и социалните работници, са допълнителни усложнения, които доведоха до влошаване на качеството на грижата за психичното здраве на милиони хора.

Според СЗО решението е в това да се инвестира много повече в лечението на психичното здраве и държавите трябва да увеличат бюджета, който отделят за тази сфера.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Phoenix98

    28 Август 2020

    Пълен смях, медийната истерия по тази тема депресира и уплаши хората! Не вируса а медиите и СЗО психясаха народа! За малко пари повечето държави се подчиниха на фалшивата пандемия, резултат е война без жертви! Лукашенко го наказват с политическа дестабилизация заради отказа му да затвори икономиката на страната си! Не всичко е това което ни казват ! Казват това в което искат да вярваме и ни манипулират!

Реакции