Следва: СЗО: Нов мрач...

СЗО обяви, че “внимателно следи” огнище на бубонна чума в Китай

07 Юли 2020
0 9676

Световната здравна организация (СЗО) заяви във вторник, че внимателно наблюдава случай на бубонна чума в Китай, след като е била уведомена за него от властите в Пекин, пише Daily Mail.

Според експертите ситуацията се управлява добре от Китай и засега не се смята, че тя представлява висок риск.

През уикенда е потвърдено, че в автономния китайски регион Вътрешна Монголия е имало случай на бубонна чума, известна като “Черната смърт” през Средновековието. Бубонната чума е една от най-пагубните болести в историята на човечеството, като през 15 век е отнела живота на около 100 милиона души.

Два нови случая на болни от чума в Китай. Завръща ли се Черната смърт?

Правителството на Баян Нур, градът, съобщил за случая, в неделя отправи предупреждение за ранна епидемия. Заболелият човек е скотовъд. Взети са всички мерки за да не се стига до разпространение на заразата, уверяват местните власти.

Чумата е инфекциозно заболяване, причинено от бактерията Yersinia pestis, която се пренася от бълхи и се предава между животни. Бубонната чума, най-често срещаната форма, се причинява от ухапване от заразена бълха и може да се разпространи чрез контакт с инфекциозни телесни течности или замърсени материали.

Пациентите могат да проявят признаци на треска и гадене, а в напреднал стадий могат да се развият рани, пълни с гной.

Бубонната чума е опустошила Европа през Средновековието, най-вече при Черната смърт от 1340-те, която е убила трета или повече от населението на континента. След Черната смърт, чумата се превърнала в често срещано явление в Европа, като огнищата се повтаряли регулярно до 18 век.

“Черната смърт” във Венеция и как се е появила карантината

Бубонната чума почти напълно е изчезнала в „богатия свят“, като 90 процента от всички случаи сега са в Африка. Болестта вече може да се лекува с антибиотици, стига те да се приложат навреме.

От 2010 г. до 2015 г. са регистрирани 3248 случая в световен мащаб, включително 584 смъртни, сочат данните на Световната здравна организация. Разработени са някои ваксини срещу чума, но нито една не е достъпна за широката общественост.

СЗО не препоръчва ваксинация с изключение на групи с висок риск като здравните работници.

Без антибиотици, бубонният щам може да се разпространи в белите дробове – там, където става по-вирулентната пневмонична форма. Пневмоничната чума, която може да убие човек в рамките на 24 часа, може да се предаде чрез кашлица, кихане или плюене.

Междувременно два други случая на бубонна чума бяха потвърдени в провинция Ховд в съседна Монголия миналата седмица. Заболелите са двама братя, яли месо от мармот.

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции