<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84687" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Напрежение п...

СЗО: Под 10% от населението на Земята има антитела срещу Covid-19

01 Март 2021
0 391

По-малко от 10% от световното население има антитела срещу Covid-19, а ваксинацията е единственият начин за постигане на стаден имунитет. Toва каза Сумия Сваминатан, главен учен в СЗО, предаде bTV.

„На някои места, особено в градските райони с висока гъстота на населението, има райони, в които 50-60% от жителите са били заразени с Covid-19 и имат антитела. Това обаче не означава, че целият град, провинция или държава са постигнали стаден имунитет“, допълни тя.

СЗО: Под 10% от населението на Земята има антитела срещу Covid-19

Според главния учен одобрените ваксини предлагат добра защита срещу коронавируса и именно заради това СЗО се фокусира върху международния механизъм за споделяне на ваксини КОВАКС, така че “всички държави да се снабдят с необходимите дози ваксини”.

Докато това се случи е необходимо да се вземат всички възможни предпазни мерки, за да се намали разпространението на пандемията, добави Сваминатан.

СЗО отдава голямо значение на механизма КОВАКС, който включва 190 държави и икономики.

Между 3 и 5% от хората по света никога няма да се заразят с Covid-19, твърдят учени (видео)

Според условията на програмата страните с високи доходи плащат за ваксини за развиващите се страни, а до края на 2021 г. 2 милиарда дози препарати за имунизация срещу Covid-19 трябва да бъдат произведени и равномерно разпределени по целия свят.

Миналата седмица бяха направени първите доставки по програмата в Гана и Кот д’Ивоар.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции