<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114862" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте какво м...

СЗО: Случващото се в България е истинска трагедия (видео)

13 Януари 2022
0 622

“Това, което се случва в България в момента, е истинска трагедия. Във втората година на пандемията, през 2021 г. са загубени повече от 23 000 човешки живота, това е тройно повече от първата година на пандемията”. Думите са на представителят на СЗО в България д-р Скендер Сила, който даде интервю пред БНТ.

“Не трябваше да позволите това да се случи, защото вече имаше висококачествени ваксини, които бяха доставени в България, смята д-р Сила. Затова призовавам всички българи да се ваксинират, да използват тази възможност”, допълни още той.

Близо 4 пъти увеличение на положителните Covid проби сред учениците (видео)

СЗО: Случващото се в България е истинска трагедия

В същото време експертите от СЗО препоръчват да се работи по ново поколение ваксини в три направления – моновалентна срещу Омикрон, поливалентна, съставена от няколко елемента и дългосрочно да се работи върху т.нар. панкоронавирусна ваксина, която ще обхваща различни щамове от различни групи коронавируси.

Производители вече работят по новите ваксини, след няколко месеца може би ще имаме ново поколение ваксини, обясни д-р Сила.

“Статистиката е много ясна – страните с добър ваксинационен режим се представят много по-добре, целта на ваксините е да се спасят човешки живот”, категоричен е експертът. И допълни, че толкова много животи са загубени поради “липсата на доверие и комуникация”.

Най-вероятно Covid ваксините ще трябва да бъдат модифицирани заради Омикрон, предупреждава СЗО

По негови думи, бустерната доза предоставя повече от 80% намаляване на риска от хоспитализация при заразяване.

Д-р Сила обаче отхвърли твърденията, че вариантът Омикрон ще доведе до самоограничаване на пандемията.

СЗО: Случващото се в България е истинска трагедия

Източник: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции