<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81509" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Учениците от ...

СЗО: Стаден имунитет е малко вероятен до края на годината

12 Януари 2021
0 334

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че постигането на стаден имунитет срещу Covid-19 е малко вероятно да се случи до края на годината. Прогнозата на организацията е, че това няма да се случи дори при ускоряване на процеса на ваксиниране в отделните държави, пише Свободна Европа.

Дания подсигури ваксини за цялото си население и ще приключи имунизацията преди юли

“Дори ваксините да започнат да защитават най-уязвимите, през 2021 г. няма да бъдат постигнати особени нива на имунитет на населението”, каза един от водещите учени, работещи за СЗО – Сумя Суаминатан. По думите ѝ дори стаден имунитет да бъде постигнат в няколко държави, това няма да предпази всички хора по света.

Въпреки наложените сериозни ограничения, разпространението на вируса в света продължава с високи темпове. С настъпването на зимата през 2020 г. броят на новозаразените на ден се увеличи и дори надмина пиковите стойности от пролетта.

В САЩ и Европа вече започна процесът по ваксинация на населението с ваксините на Pfizer и Moderna. Китай и Русия пък ваксинират населенията си със собствени ваксини.

Според експертите за постигането на сериозен резултат от ваксинационните процеси, водещ до стаден имунитет, е необходимо между 70 и 80% от населението да бъде ваксинирано.

В България ваксинацията започна на 27 декември, като до момента са имунизирани 14 161 души или 0.2% от населението. По думи на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов по-мащабното ваксиниране ще започне след средата на февруари, когато у нас пристигнат повече ваксини.

Всеки десети в Израел вече е ваксиниран, Дания е начело в ЕС

Най-бърз е процесът в Израел, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Обединеното кралство.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции