<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86668" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Не вярвайте н...

Сигнали за нарушения: Гласуване с чужди лични карти, агитация и купуване на гласове до 50 лв. (видео)

04 Април 2021
0 2561

Гласуване с чужди лични карти, агитация в изборния ден и сигнали за купуване на гласове – жалбите на партии, коалиции и граждани от цялата страна започнаха само няколко часа след началото на изборния процес, пише “Булевард България”.

В две населени места в Бургаска област – в община Руен – е проведено гласуване с чужди лични карти. Сигналът е внесен в РИК. Две лица са представили чужд документ за самоличност и са упражнили неправомерно правото си на глас, а председателите на СИК са допуснали нарушението, съобщи БНТ.

Неправомерна агитация с чаши за напитки се извършва в село Вресово, община Руен, съобщи областният координатор на ГЕРБ в Бургас Димитър Бойчев.

Машина падна на земята, докато жена се опитваше да гласува (снимки)

„В магазин срещу училище „Петър Берон“, в което е разположена секционна избирателна комисия №006, се продават напитки в чаши с номера на бюлетина № 9 на ДПС“, пише той. От ГЕРБ настояват да се вземат мерки срещу нарушенията – агитацията в изборния ден е забранена.

В Ямбол има сигнали за няколко нарушения. Според един от тях, в една от секциите е имало човек с маска на партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“. В Изборния кодекс е забранено в поставянето на агитационни материали на парити и коалиции в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, през изборния ден и до края на гласуването. Това сигнализираха от ГЕРБ-Ямбол.

Според тях има сложени агитационни материали и билбордове в близост до изборните помещения.

От „Демократична България“ обявиха, че са получили сигнал за купуване на гласове в област Русе. От ДБ казаха, че гласовете били по 30 лв. Сигнали имат и от Стара Загора, където граждани съобщават за цена на глас от 50 лв.

Междувременно разследване на bTV показа, че във Видин също има практика за купуване на гласове на стойност 50 лв.

От ДБ казват още, че имат сигнали за агитация в изборния ден от кмета на Оряхово, както и от Кюстендил, съобщи „Дневник“. От ГЕРБ обявиха, че са подали подобни сигнали във Видин и Сливен.

В Силистра има подадена една жалба в РИК от ПП ГЕРБ – за поставени агитационни материали в близост до секцията в село Бистра, община Алфатар, както и за купуване на гласове в полза на ДПС – също в Бистра. Според сигнала се извършвала агитация в хранителен магазин, намиращ се в близост до кметството на селото и офиса на партията, съобщи БНР. В момента се извършва проверка от прокуратурата и РИК.

В Кърджали областният предизборен щаб на ГЕРБ протестира срещу наложената от общината промяна в реда за предаване на изборните книжа, според която членовете на секционните избирателни комисии ще бъдат задължени да предават протоколите от гласуването на 4 април в РИК, а кутиите и чувалите с бюлетините – в общината.

На практика това означава, че след приключване на вота хората от СИК ще бъдат транспортирани първо до общината, за да оставят урните, после до РИК, за да предадат протоколите, а след това отново до общината, за да върнат чувалите. Подобни маневри между двете сгради след тежък изборен ден граничат с тормоз, пишат от ГЕРБ. От щаба на партията са изпратили жалба до РИК, ЦИК и ръководството на местната власт.

Първи сигнал за изборно нарушение е подаден и в Районната избирателна комисия в Хасково за това, че в секция №15 в село Боян Ботево, община Минерални бани, председателят отварял бюлетините и не се полагали подписи в избирателния списък. Извършена е проверка и е указано да се спазват правилата за тайна на гласуването и за правилно отразяване на регистрацията на избирателите.  

В часовия диапазон от 9:00 ч. до 11:00 ч. на платформите на коалицията “Изправи се! Мутри вън!” са получени над 30 сигнала за нарушения на изборния процес, сред които огледала в стаичката за гласуване и машина, обърната с екрана към членовете на СИК. Това съобщават от щаба на коалицията. Първият от случаите е в Перник, а вторият – в с. Благоево, Разградско.

В секция 7 в Студентски град (23 МИР – София) има постъпили няколко сигнала за поставяне на хартиени бюлетини и бюлетини от машинно гласуване в една и съща урна. Коалицията е подала жалба в РИК на 23 МИР за установеното нарушение. Повечето от сигналите на коалицията са свързани с неработещите машини в страната.

Източник: “Булевард България”

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции