<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93625" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проблеми в Ру...

Сигнали за проблеми с машинното гласуване в страната

11 Юли 2021
0 2357

Първият проблем с машина за гласуване беше съобщен от Пловдив, пише Dir.bg.

В 58-а секция в ОУ “Димитър Талев” в район “Южен” устройството е блокирало и в момента там гласуването е прекъснато, съобщиха очевидци.

Пред класната стая, преобразена в избирателна секция, са се били натрупали над 20 души, които не знаят ще се оправи ли машината и кога процесът ще тръгне отново.

В още две секции в Пловдив също е имало проблеми, но те вече са отстранени.

Жители на Русе също информираха за проблем с машините. Част от тях не били пуснати. Около 7:15 часа станало ясно, че 1/4 от 337-те секционни избирателни комисии в града не са се обадили, за да потвърдят старта на изборния ден, предава кореспондент на “Нова телевизия”. Можете да видите повече във видеото по-горе.

Проблеми в Русе с машините за гласуване (видео)

Със сигнали за проблеми със софтуера на машините за гласуване е започнал изборният ден и в Бургаска област, съобщи председателят на Районната избирателна комисия в Бургас Михаил Хаджиянев.

Става въпрос за две машини, работим по отстраняването на проблема, уточни Хаджиянев.

За момента 8 машини за гласуване не работят, предстои Централната избирателна комисия /ЦИК/ да реши как да продължи гласуването в тези секции. Това каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред БТА. По думите му това е в рамките на очакваното, защото и предишни машинни гласувания между 0.5 и 1 процент от устройствата са създавали някакъв технически проблем.

“В общи линии машините проработиха, но има локални проблеми”, коментира Томов. Говорителят на ЦИК все още няма информация какви точно са дефектите с машините за гласуване. Затова предстои решение на ЦИК. Той добави, че Комисията се събира в 9:30 часа, ако се наложи, може и по-рано, за да реши как ще продължи гласуването на тези места.

Томов посочи, че местата, на които има технически проблеми с машинното гласуване, са: РИК 25 – в три секции, във Варна – в 2 секции, в Бургас – в 2 секции, както и в 26-ти РИК.

Проблеми имаше и в Сливенска област, но са били отстранени.

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции