<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=60263" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Роднина на по...

Силно кихане може да пренесе коронавируса на разстояние до 8 метра, според имунолог (видео и снимки)

01 Април 2020
0 1033

Д-р Антъни Фаучи заяви, че много силното кихане може да пренесе капчици слюнка на разстояние до 8 метра, според данни от изследване на Института за технологии в Масачузетс, пише DailyMail.

На фона на пандемията Covid-19 хората в САЩ бяха предупредени да спазват дистанция от 2 метра с цел да бъде забавено разпространението на болестта. По време на брифинг в понеделник обаче, експертът в държавния съвет за борба с коронавируса д-р Фаучи призна, че дори това разстояние не предпазва в пълна степен от потенциално заразяване. Според него, за да се предпазим от пръски с микроби от друг човек, трябева да стоим на разстояние повече от 8 метра.

“Това може наистина да бъде ужасно подвеждащо”, коментира той констатациите. „Ние се съсредоточаваме върху капчиците, когато някой говори, кашля или киха, но я си представете, ако отметнете глава назад и кихнете със засилка, тогава слюнката ви може да прелети и 8 метра.”

Заболяването може да се пренесе между хората посредством кашляне или кихане и то да предизвика дълбока инфекция. Докторът, членуващ в Съвета за борба с коронавируса към Белия дом (White House Coronavirus Task Force), признава че кихането трябва да е наистина мощно, така че капките да преодолеят това разстояние.

В проучване, направено от Лидия Буруиба, асоцииран професор в института в Масачузетс, се казва, че кихането се състои от няколко фази на въздушната струя, която може да пренася капчици на голямо разстояние.

Влажността на въздуха също се явява фактор, който способства задържането на капките преносители, дори след като човекът, който е кихнал, вече е напуснал помещението.

САЩ вече имат най-много случаи на коронавирус в света (видео)

“Капчиците, които се прехвърлят по траекторията, могат да попаднат върху повърхности, но могат да останат и в преносния облак”, пише доктор Буруиба. „В крайна сметка облакът и неговият капков полезен товар губят инерция и кохерентност, а останалите капчици в облака се изпаряват, образувайки остатъци или ядра, които могат да останат вложени във въздуха с часове, следвайки въздушния поток.”

Коментирайки препоръките за социално дистанциране, Буруиба заявява, че разстоянията се основават на оценки за обхват, които „не са взели предвид възможното присъствие на облак с висок импулс, пренасящ капчиците на дълги разстояния”.

Баща скрил, че има коронавирус, за да присъства на раждането на бебето си и заразил съпругата си (снимки)

„По тези и други причини носенето на подходящи лични предпазни средства е жизненоважно за здравните работници, които се грижат за пациенти, които могат да бъдат заразени, дори ако те са на разстояние повече от два метра спрямо пациент.“

Източник: DailyMail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции