<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98690" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Започна 18-ото...

Симеон Сакскобургготски и сестра му губят два имота, но печелят делото за горите в Страсбург

07 Септември 2021
0 3706

Европейският съд по правата на човека в Страсбург отхвърли иска на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок за лятната ловна хижа “Ситняково” и резиденцията “Саръгьол” в Рила, но отхвърли забраната за експлоатация на горите, предава изданието Politico.

Изданието посочва, че комунистическата власт национализира имотите на царското семейство през 1947 година, както и, че Сакскобургготски е цар между 6 и 9-годишна възраст и министър председател на Република България от 2001 до 2005 година.

Симеон Сакскобургготски и сестра му губят два имота, но печелят делото за горите в Страсбург

Като причина за решението на съда се посочва, че една държава не е задължена „да възстанови собствеността, която е била прехвърлена на тях преди ратифицирането им“ в съответствие с Европейската конвенция за правата на човека.

Симеон Сакскобургготски няма да претендира за обезщетение за имотите си (позиция)

Сакскобургготски вече успя да си върне собствеността върху двореца “Врана”. Състав на Софийския апелативен съд прие, че резиденцията е собственост на Сакскобургготски, а произнасянето е ĸopeннo пpoтивoпoлoжнo нa пocтaнoвeнoтo пo ĸaзyca oт Coфийcĸия гpaдcĸи cъд (СГС), ĸoйтo пpeз 2018 г. oбяви, че peзидeнциятa e и винaги e билa нa дъpжaвaтa. Делото все още е висящо също както и това за 16 500 дĸa горски площи в Рила.

Роднини на Симеон Сакскобургготски се отказват от делото за царските гори

С днешното решение съдът дава възможност в рамките на 6 месеца държавата и Сакскобургготски да постигнат договорка за обезщетение, което българското правителство да изплати за причинените на семейството материални щети. Към момента съдът е присъдил единствено 5000 евро разноски по делото, които правителството трябва да плати.

Симеон Сакскобургготски и сестра му губят два имота, но печелят делото за горите в Страсбург

Хронологията на делата с царските имоти можете да проследите тук, а с видеото горе Ви припомняме култови кадри от времето, в което Сакскобургготски беше премиер.

Източник: Politico

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции