<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42401" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ВСС отново из...

Синдикатите са готови на бунт заради идеята първият ден от болничния да не се плаща (видео)

15 Ноември 2019
0 1766

Синдикатите са готови да започнат протести, ако управляващите не се откажат от идеята първият ден от болничния да не се плаща на работника. Това обявиха президентите на двата профсъюза КНСБ и "Подкрепа" – Пламен Димитров и Димитър Манолов.

 

 

ПЪРВИЯТ ДЕН ОТ БОЛНИЧНИТЕ НЯМА ДА СЕ ПЛАЩА

 

 

"По този начин няма да се пресече практиката за издаване на фалшиви болнични, а ще бъдат наказани изрядните. По сметки на КНСБ една майка взима болнични за гледане на дете десет пъти в годината", обясни пред бТВ Пламен Димитров. По думите му стотици хиляди хора ще пострадат, без да имат никаква вина.

 

 

""

 

 

"Как ще обясним на една майка, която трябва да си гледа болното дете, че първият ден няма да ѝ бъде платен. Това означава да ѝ вземем горе долу половин заплата на година, без да ѝ обясним защо. Това е скандално", заяви още президентът на КНСБ.

 

 

""

 

 

"Отговорност трябва да се понесе от хората, които издават и представят фалшиви болнични, а не от всички", коментира пред Нова телевизия лидерът на "Подкрепа" Димитър Манолов. "Това решение има една сериозна слабост. Тя е, че според това предложение всички болнични са фалшиви. Че има такива – няма съмнение", заяви президента на КТ "Подкрепа".

 

 

БИЗНЕСЪТ ИСКА ПЪРВИТЕ ТРИ ДНИ ОТ БОЛНИЧНИЯ ДА НЕ СЕ ПЛАЩАТ

 

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев обаче промяната ще доведе до по-висока производителност на труда. "Наполовина ако се ограничат тези безобразия, ще имаме 1 млрд. повече. Работникът ще получи четирикратно повече, отколкото е ощетен", каза още Велев. 

 

 

""

 

 

Междувременно стана ясно, че предложението първият ден от болничния да не се плаща не е на ГЕРБ, а на колационния партньор – Обединени патриоти. Това обяви шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя допълни, че "ако предложението беше наше, щяхте да го видите в бюджета при внасянето му в Министерски съвет".

 

 

 

Източник: бТВ, Nova

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции