Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Синоптиците обясняват- имат ли вина за ужаса в Бургас?
Синоптиците обясняват- имат ли вина за ужаса в Бургас?
Нередности Вземи EMBED
Loading the video...
10-27-17
добавено
3692
прегледа

Синоптиците са предупредили за наводненията в Бургаско, обяви Христо Брънзов, директор на Националния институт по метеорология към БАН.

 

 

Думите му дойдоха в отговор на изказването на председателя ГЕРБ Цветан Цветаноовспоред който синоптиците са подали жълт код вместо червен и така властите не са успели да реагират невреме на бедствието, при което заагинаха трима души. 

 

„Прогнозата, която сме дали в 20 часа на 23-ти октомври, е с оранжев код. А наводненията бяха на 24-ти срещу 25-и. Така че още на 23-ти октомври ние сме предупредили.  А сутринта на 25 октомври сме дали червен код за Бургаско. А наводнението беше вечерта”, поясни Брънзов.

 

Той изтъкна, че българските синоптици работят с остарели средства и голяма част от тях работят на минимална заплата.

 

„Има един израз за маймуните и триците. Ние, за разлика от американските синоптици, получаваме информация от различните региони по първобитен начин – по телефона. Нашите хора с това, с което разполагат, вършат много повече работа, отколкото би трябвало.  И аз съм благодарен, че те все още стоят на работа”, категоричен беше директорът на НИМХ-БАН.