Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Син на прокурор вече е с по-лека условна присъда за двама убити на пътя
Син на прокурор вече е с по-лека условна присъда за двама убити на пътя
11-18-19
добавено
1324
прегледа

Синът на прокурора от Върховната касационна прокуратура Венцислав Андреев – Бисер, не е единственият виновен за катастрофата в София, в която загинаха двама души и затова условната му присъда е намалена на година и половина с 3-годишен изпитателен срок, съобщава lex.bg.

 

Това е решил на втора инстанция състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател и докладчик Александър Желязков. Близките на загиналите в катастрофата са искали ефективно наказание за Бисер Андреев заради многото жертви на пътя, но съдът в мотивите си е категоричен, че целта на наказанието е преди всичко поправянето на осъдения.

 

Трагичната катастрофа стана на 5 август 2011 г. в София край спирката на пл. „Ручей“. 24-годишният тогава Андреев шофирал автомобила си БМВ по бул. „България“ и изпреварвал „Ауди“, управлявано от Людмил Славов. Ограничението в участъка било 70 км./ч, като и двамата се движели с превишена скорост. Андреев изпреварвал с над 97 км./ч в лявата лента и при опит да се върне в дясна лента загубил контрол на мократа настилка, колата поднесла и последвал удар с другия автомобил. След него и двете коли излезли от пътя, а този на Андреев помел пешеходците на тротоара. При силния удар телата на Паола Тодорова и Николай Спасов били подхвърлени на капака на колата, ударили се в предното стъкло и след това били изхвърлени в градинка.

 

На първа инстанция съдия Вера Чочкова от градския съд призна Андреев за виновен и го осъди условно на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок, а книжката му беше отнета за 6 години.

 

Според апелативния съд обаче е случая е налице независимо съпричиняване на катастрофата, като вината е и на другия шофьор Людмил Славов. Допуснатите от съда нови експертизи установяват, че при опита за изпреварване от страна на Андреев, Славов също е започнал да ускорява и се е движел с почти същата скорост, а не е бил засечен, както твърди в показанията си. Според експертите, сблъсък е нямало да последва, ако Славов е запазил скоростта си на движение, когато Андреев е започнал изпреварването.

 

Апелативният съд приема още, че Андреев е направил всичко, зависещо от него, за да окаже помощ на пострадалите, като се обадил на тел. 112, което също води до по-леко наказание. Градският съд пък беше на мнение, че обаждането е задължение на шофьора и не може да се определи особено поведение за оказване на помощ. Според САС обаче, в конкретния случай това е било единственото възможно действие на Андреев, още повече че пострадалите са били в тежко състояние и той не само не е можел, а и не е трябвало да опитва нещо повече.

 

За да намали наказанието му, съдът отдава особено значение и на забавянето на делото, което продължава повече от 8 години – САС върна делото, след като Андреев пак беше осъден условно. Преди това пък разследването се проточи заради масови отводи на прокурори заради познанството им с Венцислав Андреев.

 

Затова САС решава да определи на Бисер Андреев наказание от година и половина условно, което е дори под минимума от 2 години затвор, а книжката му е отнета само за 4 години.

 

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред Върховния касационен съд.

 

Източник: lex.bg