<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29919" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Скандалната "Кембридж Аналитика" прекратява дейността си

03 Май 2018
0 802

Компанията за политически консултации "Кембридж Аналитика", обвинявана, че е използвала данни от Фейсбук, за да повлияе на президентските избори в САЩ и референдума за членството на Великобритания в ЕС, съобщи, че прекратява цялата си дейност и влиза в процедура по обявяване в несъстоятелност, предадоха агенциите. Решението влиза в сила незабавно. Процедурата по обявяване в несъстоятелност ще протече в Обединеното кралство.

 

 

"Кембридж Аналитика се превърна в обект на редица необосновани обвинения и въпреки усилията на компанията да защити името си тя бе оклеветена за дейност, която не само е изрядна от законова гледна точка, но е и широко приета като стандартен елемент от рекламирането в интернет – както в областта на политиката, така и в областта на търговията", се казва в съобщението на британската консултантска фирма.

 

Компанията се оказа в епицентъра на глобален скандал за злоупотреба с лична информация. Това стана, след като социалната мрежа Фейсбук призна, че по неправомерен начин е споделила с "Кембридж Аналитика" лични данни на милиони потребители. Консултантската компания от своя страна била използвала данните през 2016 г. в полза на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС, както и на предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп. Според Фейсбук е било злоупотребено с информацията на 87 милиона потребители. Социалната мрежа посочи, че това е станало, след като потребителите били свалили приложение, което впоследствие споделило данните с "Кембридж Аналитика".

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции