<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89632" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жена организ...

Скандал в Германия: Жилища само за бели, “никакви роми, българи и румънци”

20 Май 2021
0 4284

Скандал в Бремен: общинска фирма, която е вторият най-голям наемодател в града, целенасочено дискриминира “хора с друг цвят на кожата, включително роми, българи и румънци”. Това разкриха германски журналисти пред Дойче веле.

Бременската фирма “Brebau”, която е собственост на градските власти, целенасочено и с перфидни методи отбягва кандидатите с миграционни корени при отдаването на жилища под наем, става ясно от документи и свидетелства на анонимни източници, с които разполагат Радио Бремен и предаването „Панорама“ на германската обществена телевизия АРД.

С около 6000 жилища в портфейла си “Brebau” е вторият най-голям наемодател в Бремен. Но от вътрешнофирмени документи става ясно, че компанията систематично е дискриминирала хора при търсенето на жилище. Съответните указания са били давани на служителите на “Brebau”, които работят директно с клиентите.

Тайни указания и специални кодове

Според документите, с които разполагат журналистите от “Панорама” и Радио Бремен, в “Brebau” категоризират както жилищата, така и кандидатите да наемат жилище. Служителите, които влизат в контакт с клиентите, са длъжни да правят преценка на кого какво жилище може да бъде предложено и кой да получи отказ, като от значение е гражданството на кандидата, степента на владеене на немски език, както и това колко близка му е германската култура. Сред критериите фигурира и цветът на кожата, свидетелства един от анонимните източници.

Тези конкретни указания са наречени “Дефиниция на целевите групи”. Сред тях има изискване за оценка на кандидатите според външния им вид – служителите са длъжни да отбелязват дали даден кандидат прави добро впечатление на външен вид и как говори немски.

Българските роми в Германия: предубеждения и истини

За тази цел в “Brebau” са въвели специални кодове. Така например ако кандидатката за жилище носи забрадка, служителят отбелязва KT (съкращение от немската дума за забрадка Kopftuch). Чернокож кандидат пък получава в досието си съкращението Е40. Към тази категория в указанието е записано още следното: „Никакви хора с друг цвят на кожата (това важи също за синти, роми, българи, румънци)“. При това от “Brebau” изглежда изобщо не взимат под внимание фактори като това дали даден кандидат е роден в Германия, дали е получил германско гражданство, дали е добре образован и дали печели добре.

Тези български роми са напълно интегрирани в Германия (видео)

Със съкращението WE служителите отбелязват кандидатите, които могат да бъдат разглеждани като хора със западно мислене. Към тази категория спадат хората с миграционен произход, които са попили германската култура, се уточнява в указанието. „Кандидатките, носещи забрадка, нямат никакъв шанс“, цитира Радио Бремен един от информаторите си.

Снимка: Unsplash

След като получили информация за предполагаемите дискриминационни практики, журналистите от двете медии провели експеримент: помолили четирима германци да кандидатстват за жилище от “Brebau”. Двама от кандидатите били с по-тъмен цвят на кожата и носели арабско и африканско име. Другите двама били бели мъже с класически германски имена. На четиримата кандидати бил осигурен еднакъв бюджет, като всички те кандидатствали за жилище в един и същ квартал.

Само двама от тях обаче били одобрени от “Brebau” – двамата бели мъже. На единия от отхвърлените кандидати му било обяснено, че във въпросния квартал нямало свободни жилища, а на втория дори не си направили труда да отговорят.

Разследването е установило още, че “Brebau” води списък с “лоши адреси”. В него фигурират двайсетина социални учреждения – центрове за терапия на хора със зависимости, рехабилитационни центрове, домове за временно настаняване на бездомни или жилища в “проблемни квартали”. По данни на вътрешни източници, регистрираните на тези адреси кандидати не получават жилища от “Brebau”.

Снимка: Unsplash

“Нищо не знаем, но ще проучим”

На запитване ръководството на компанията е отговорило, че не знае нищо за подобни дискриминационни практики. Но се отнася сериозно към обвиненията и ще проучи щателно въпроса с всички произтичащи от това последици.

Снимка: Unsplash

“Brebau” е 100 процента собственост на градските власти в Бремен. През 2019 година те придобиха компанията от местната Спестовна каса. Тогава един от аргументите гласеше, че градът трябва да участва в жилищния пазар, за да бъдат осигурени разумни наеми и повече справедливост при отдаването на жилища под наем. Член на Надзорния съвет на компанията е и кметът на Бремен – социалдемократът Андреас Бовеншулте.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции