<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77836" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доц. Мангъров...

Скандал в клиниката по трансплантация в “Александровска”, шефът ѝ подаде оставка

12 Ноември 2020
0 1100

Единственият диспансер по трансплантация в България в столичната “Александровска болница” става Covid-отделение, а пациентите се местят в друга част на лечебното заведение, предаде БНТ.

Шефът на клиниката по трансплантация проф. Емил Паскалев, както и целият му екип от 15 лекари, сестри и санитари са подали колективна оставка.

“Не искам морални тежести. Аз мога да работя в Петрич, в Петърч, мога да работя в София, Варна. Мога да работя в чужбина – не е проблем за мен”, поясни проф. Паскалев.

Мъж с инсулт почина, защото неврологията на „Пирогов“ не работи заради зараза с Covid-19 (видео)

След нареждането към големите болници в София за осигуряването на поне 20% Covid легла е дошла и заповедта клиниката за трансплантираните да бъде преместена в друго отделение. Според проф. Паскалев обаче там вече е имало случаи на коронавирусна инфекция и това прави мястото опасно за хора с много паднал имунитет, силно уязвими след трансплантации. Директорът на Александровска проф. Борис Богов твърдеше, че Covid там е имало, но в минало време. Той смята, че опасност няма, защото всеки пациент на лечебното заведение влизал там с тест. Освен това липсвала друга подходяща сграда за целта.

Миналата седмица на Паскалев е била дадена устна заповед да премести трансплантираните си пациенти, но той е отказал да я изпълни.

“Няма как да стане. Няма писмена заповед аз да вдигна клиниката, да я сложа там – всичко е устно, това ме притеснява съвсем откровено”, обяснил той.

В Александровска болница се намира единствената клиника в страната с диспансер за трансплантирани. В нея се извършват диагностика и лечение на нефрологични, диализни и бъбречно трансплантирани пациенти от цялата страна, поддържа се листата на реципиенти, чакащи бъбречна трансплантация, както и подготовка на двойки донор/рецепиент за бъбречна трансплантация от жив донор.

Снимка: БулФото

По случая се произнесе и здравният министър проф. Костадин Ангелов, който по-рано тази седмица нарече поведението на ръководството на клиниката “безотговорно”.

Той обясни, че рискът от заразяване с коронавирус на трансплантираните пациенти е голям, тъй като в същата сграда на друг етаж има пациенти с Covid, доказан посредством PCR, а се ползва един и същ асансьор.

В четвъртък директорът на болницата проф. Борис Богов, който също е нефролог и бивш директор на Клиниката по нефрология, коментира, че е изненадан от безотговорното поведение на Паскалев и го обвини, че е абдикирал от грижата за пациентите си заради “невъзможност да надскочи собственото си его”.

Богов заяви, че на Паскалев са предложени няколко варианта за преместване на диспансера, включително и в реновираното отделение на клиниката по кожни болести, но той е отказал. В същото време Богов коментира, че останалите бъбречно болни пациенти в Клиниката по нефрология са не по-малко имунокомпрометирани от трансплантираните пациенти, т.е. мястото където се мести диспансерът се счита за сигурно.

Той е уверил, че над 600-те пациенти на диспансера няма да останат без грижи и през следващата седмица всеки от тях ще бъде потърсен по телефона и ще се уточни проследяването им по график. Грижите за тях ще бъдат поети от работещите в клиниката по нефрология, които са достатъчно подготвени специалисти.

Интервю с един от стотиците хора в България, които живеят с трансплантиран бъбрек можете да видите по-горе.

Пациентски организации обаче организират мирен протест пред Министерство на здравеопазването на 13 ноември срещу преместването на клиниката, което според тях е равносилно на закриването ѝ. От Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания са изпратили писмо до пермиера и здравния министър за проблема, в което обясняват защо считат преместването в настоящия му вариант за опасно.

Богов все още не е приел оставките на Паскалев и екипа му и ще се възползва от седемдневния законов срок, а дотогава медиците не са освободени от отговорност.

Източник: БНТ

Видео: Нова тв, “Здравей, България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции