<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87533" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Брифинг на ра...

Скандал в парламента заради разформироването на Щаба (видео)

16 Април 2021
0 7783

Разформироването на Националния оперативен щаб доведе до спорове в парламента. Част от партиите искат възстановяването му.

„Премиерът разформирова здравния орган за управление на кризата, за да отмъсти на българите. Ние настояваме за такъв орган от хора, които да са доказани експерти, но също хора смели, готови да отстояват решенията си”, заяви Мая Манолова.

Тя поиска премиерът в оставка да бъде изслушан за решението си.

Борисов разформирова Националния Щаб за коронавируса без обяснение

„За мен като лекар беше огромна изненада. Това е безотговорно като поведение”, заяви Александър Симидчиев от „Демократична България”. „Правителството трябва да работи, имаме медицинска криза и управлението на кризата изисква да имаме ефективни орган, който да управляват този процес”, допълни Симидчиев. И поиска незабавното възстановяване на Оперативния щаб.

Скандал в парламента заради разформироването на Щаба (видео)

От БСП също заявиха, че са изненадани от разпускането на Щаба. Те предлагат комисията по здравеопазване, която ще бъде създадена днес, да анализира работата на Щаба и да представи изводите си пред парламента.

Брифинг на разформирования Щаб: Вървим към приключване на третата вълна (видео)

„За нас закриването на Оперативния щаб е немотивирано. Лишаваме се от контрол над пандемията”, заяви Джевдет Чакъров от ДПС. Той допълни, че трябва да се помисли за алтернатива на този орган. „Ситуацията е сериозна, трябва да има оперативен орган, който да координира действията и да продължим борбата с тази пандемия”, каза Чакъров.

Скандал в парламента заради разформироването на Щаба (видео)

Пред депутатите дойде здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

“Казвахте, че няма такава пандемия – докажете, че в пленарната зала сте на висотата да спасят цяла България”, каза той от парламентарната трибуна.

В началото на своето изказване медикът направи забележка на депутатите, че са без маски.

“По отношение на НОЩ, по отношение на отговорността за здравето на всички българи. Предизборната кампания свърши преди повече от седмица. По време на тази предизборна кампания и цяла година пред Министерството на здравеопазването част от вас обясняваха как няма такава пандемия. Част от вас гориха маски, част от вас наричаха докторите престъпници. Казвахте, че няма такава пандемия. Сега мен ме е срам, като лекар. По отношение на законността и по отношение на отговорността ясно и точно е записано в закона – само че се съмнявам, че той е прочетен от всички. Министърът на здравеопазването носи отговорността за управлението на здравната криза, а не НОЩ, който е съвещателен орган към министър-председателят. НОЩ не предлага мерки. Мерките се предлагат по закон от главния държавен здравен инспектор. За каква законност говорите и за какви други послания говорите след като не спазваме законите в страната. Законът е ясен – аз съм заставал винаги пред вас. Днес дадох брифинг пред българското общество и ще продължа да го правя, защото съм отговорен лекар. Да, може много да викате за справянето с Covid ситуацията, но и с третата вълна се справихме”, каза Костадин Ангелов.

“НОЩ беше съставен от достойни хора. Ген. Мутафчийски е достоен български лекар, военен, генерал. Способен да носи отговорност и да взима трудни решения в трудни времена. Тогава, когато виждаме краят на третата вълна на Covid кризата е много лесно да се четат декларации от парламентарната трибуна, но къде бяхте всички вие по време на втората вълна, когато нямахме въздух в болниците. Къде бяхте вие? Само няколко човека от вас обясняваха колко е лесно и влизаха в болниците и си правиха по няколко снимки за два дни. По отношение на българските лекари, искам да ви кажа нещо. Те са претърпяли много. Те знаят кой казва истината и кой казва лъжата. Те помнят кой беше до тях в трудните времена. Те знаят кой беше с тях в болниците и кой осигури всичко онова, от което имат нужда, като започнете от достойно заплащане, лични предпазни средства. Сестрите избягаха благодарение на вашата политика”, каза още министърът в оставка.

И добави: “Много ви моля, управлението на държавата изисква нещо много важно. Коронакризата е най-важното нещо, което стои в момента пред българския народ като изпитание. Подобен тип изказвания от парламентарната трибуна, които разклащат доверието в институциите, които подлагат под съмнения взетите успешни решения до момента и които разклащат доверието в българските лекари, няма да доведат до нищо хубаво”.

По думите му, вчера много пъти са казвали, че “съдениението прави силата” само че под формата на декларации доказват друго.

“Разединението не прави силата, дами и господа народни представители. Ако аз като лекар съм свикнал да работя в екип, то знам, че само екипната работа може да спаси пациента. Докажете, че хората в тази зала са на висотата да спасят цяла България”, проф. заяви Ангелов.

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции