<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41684" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Чили е във...

Скопие готви нови "червени линии" в отговор на "изнудването" от София

22 Октомври 2019
0 1620

Отказът на европейските лидери да започнат преговори със Скопие за присъединяване, очаквано доведе до промяна на ситуацията в югозападната ни съседка. По време на среща при президента Стево Пендаровски лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски е предложил Северна Македония да приеме резолюция, с която да каже на България кои са новите червени линии като отговор на "обидите и шантажите" от страна на София, пише Mediapoool.

 

БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СПРЕ СКОПИЕ ЗА ЕС, НО ПРИ ЯСНИ УСЛОВИЯ ДА НЕ СИ "ИГРАЕ С ИСТОРИЯТА" (ВИДЕО)

 

Предложението е било прието от всички партии, съобщи местната телевизия Алсат, която излъчва на албански език. От управляващата партия СДСМ заявили, че никой не може да оспори онова, което е потвърдено и от ООН – че жителите на страната са македонци и говорят на македонски език.

 

"Знаем, че в България е във финална фаза кампанията за местните избори, а знаем, че кампания ще започне и в нашата страна. Трябва да бъдем особено внимателни и по никой начин да не позволим да се политизира договорът ни с България", посочил Костадин Костадинов от СДСМ.

 

МАКЕДОНСКИ ИСТОРИЦИ: НИКОГА НЯМА ДА СЕ СЪГЛАСИМ, ЧЕ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е БЪЛГАРИН (ВИДЕО)
 

 

Новата реакция идва след българската позиция, която постави трудноизпълними условия към Скопие, за да продължи българската подкрепа. Още преди две седмици български историци и политолози коментираха, че тази позиция ще стане "нова разделителна линия" между двете страни. Анализатори предупреждават от месеци за възможната смяна на политиката в Скопие, ако проевропейското управление на Зоран Заев загуби позиции за сметка на проруската ВМРО-ДПМНЕ. 

 

 

""

 

 

"И по отношение на всички реакции на тази декларация е неизбежно от наша страна Република Македония да не реагира на такава декларация, след като практически всички, включително Пендаровски и Заев, се съгласиха, че е необходим спешен отговор. Ще видим след няколко дни как ще се придвижи това. Ако те не поемат инициативата, ВМРО-ДПМНЕ ще го направи ", каза Игор Янушев (ВМРО-ДПМНЕ). Партия бе силен критик и на Договора за добросъседство с България.

 

БЪЛГАРИЯ ЗАСЕГА НЕ ТРЯБВА ДА КАЗВА "ДА" НА МАКЕДОНИЯ ЗА ЕС, СПОРЕД КАРАКАЧАНОВ

 

Хаотичната българска политика не носи резултати. Правителството на Бойко Борисов продължава да излъчва противоречиви сигнали към Скопие. От една страна премиерът и външната министърка Екатерина Захариева говорят за подкрепа, а другият вицепремиер Красимир Каракачанов заплашва с вето.

 

 

""

 

"Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може да се случва за наша сметка, като се прекрои историята", коментира преди две седмици премиерът Борисов. Още от изказването му можете да си припомните във видеото горе.

 

Показателна е реакцията след като Франция блокира започването на преговори със Северна Македония и Албания. Борисов определи това като "историческа грешка", а Каракачанов разясни, че "Северна Македония е по-достойна за СССР, отколкото за ЕС". Така лидерът на ВМРО за пореден път помогна на антибългарската кампания в Скопие, като ѝ даде аргументи.

 

В същото време подготвеният от правителството на Борисов и Каракачанов Договор за добросъседство е силно критикуван заради липсата на работещи механизми за изчистване на споровете между двете държави, включително най-чувствителните – в историята. Комисията за историята не работела добре. Един от членовете на съвместна комисия, която трябва да изчисти историческите спорове, проф. Иван Илчев коментира, че няма съществени резултати от последното ѝ заседание. 

 

 

Източник: Mediapoool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции