<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89665" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Откриха нова ...

Скоро ще има универсална ваксина срещу всички коронавируси?

21 Май 2021
0 426

Битката срещу коронавируса далеч не е приключила. С голяма вероятност може да се предположи, че щамът SARS-CoV-2 няма да е последният нов коронавирус, пише Дойче веле. Известно е, че още преди актуалната пандемия е имало и други смъртоносни коронавируси. През 2002/2003 вирусът SARS-Cov-1 например предизвика пандемия от Тежък остър респираторен синдром (ТОРС), а през 2012 се развилня MERS-Cov – Близкоизточният респираторен синдром (БИРС).

Сегашните ваксини бяха разработени, за да пазят хората от най-новия коронавирус – Sars-CoV-2, който предизвика актуалната пандемия. Но семейството на коронавирусите е голямо и мнозина учени смятат, че е възможно да се създаде ваксина, която да осигурява значително по-широка защита.

Скоро ще има универсална ваксина срещу всички коронавируси?

Край на всички пандемии?

Екип от учени в института Duke Human Vaccine в Северна Каролина са разработили прототип на универсална ваксина, която да защитава от цялата група на коронавирусите, съобщават редица международни издания като “Business Insider”, германският “Лекарски вестник”, “Мюнхнер Меркур” и др.

В студия на реномираното научно издание “Nature” учените съобщават, че създаденият от тях препарат е бил тестван на човекоподобни маймуни (макак) и е показал, че осигурява защита както срещу новия коронавирус, така и срещу някои от неговите най-опасни варианти. И не само това: препаратът е бил ефективен също срещу SARS-Cov-1 и някои други сродни вируси, които са разпространени сред прилепите, но още не са прескочили и върху човека. Този факт е индикатор за това, че ваксината би могла да защитава и хора. Макар че последното не е окончателно доказано.

Екипът около научния директор на института Кевин Сондърс се надява създадената ваксина да защитава срещу всички варианти на коронавирус, които циркулират сега, включително и в животинския свят. Това означава, че може и да се появи универсална супер-ваксина срещу всякакви коронавируси, която да сложи край на всички пандемии, предизвиквани от тази група вируси.

И други екипи работят над универсална ваксина

Сондърс заяви, че екипът ще започне клинични изпитания на ваксината колкото се може по-скоро – най-вероятно след 18 до 30 месеца. Известно е също така, че има и други научни екипи, които се опитват да разработят универсална ваксина срещу коронавируси. Това съобщи и сп. “Science” през април тази година.

Допуснатите в момента ваксини срещу коронавирус изглежда защитават и срещу по-новите мутации, макар и не в същата висока степен, както срещу изходния вирус. Бе установено например, че ваксините, известни до момента, защитават по-слабо срещу вариантите P.1 и B.1.351 – т.е. срещу южноафриканската и бразилската мутации. Сондърс твърди, че техният нов препарат от типа универсална ваксина предизвиква по-силна реакция на антитела в човешкия организъм, отколкото досега известните ваксини.

Бъдещата универсална ваксина срещу коронавирус навярно ще има и друго предимство. Учените са си поставили за цел тя да е по-съвършена от обикновените антигрипни ваксини, така че да осигурява по-дълга защита. “Новият препарат няма да е сезонна ваксина, която да трябва да се напасва и актуализира всяка година”, казва Сондърс.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции