Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Скулптор изяде произведение на изкуството - банан за 120 хил. долара
Скулптор изяде произведение на изкуството - банан за 120 хил. долара
По света
12-08-19
добавено
3021
прегледа

Най-нашумялото произведение на изкуството от последната седмица - банан, залепен с тиксо за стената - бе изяден от склуптор. Творбата завърши пътя си, след като американецът от грузински произход Дайвид Датуна, заяви, че е гладен, съобщава Гардиън

 

Банан, залепен с тиксо, бе продаден за 150 000 долара като произведение на изкуството

 

Произведението на изкуството бе изядено в галерия в Маями, малко преди Датуна да го погълне. Дни по-рано бананът бе продаден за 120 хил. долара, заедно с още едно свое издание, а за трето такова се очаква цената да достигне 150 000 долара. Основателят на галерията Еманюел Перотин твърдеше, че това "символ на глобалната търговия и класически обект на хумора". Творбата бе наречена "Комедиант". Неин автор бе Маурицио Кателан.

 

 

Макар че бананът е изчезнал, купувачите му не са изгубили всичко, пише Гардиън. Те така или иначе щяха да се сблъскат с разлагането на плода в някакъв момент. За сметка на това те са закупили творбата със сертификат за автентичност, т.е. могат да използват и друг банан.

 

 

"Датуна не унищожи произведение на изкуството. Бананът е само идеята", твърди Лусиен Терас, директор в галерията в Маями.

 

 

Източник: Гардиън