<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83086" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ресторантьор...

Следващият опасен вариант на Covid-19 вероятно вече е около нас, смятат британски учени

03 Февруари 2021
0 343

Следващият опасен вариант на коронавируса вероятно е около нас, но ние не го знаем, смятат британски учени от Института “Sanger”, намиращ се в близост до Кеймбридж, Югоизточна Англия, пише CNN.

Всеки ден в института пристигат автомобили, натоварени с проби на вируса от различни краища на Обединенотот кралство. Касетките биват разтоварени и зареждани във фризер с индустриални размери, поставен на паркинга.

Британският вариант на коронавируса е мутирал отново

Вътре в лабораторията програмиран робот изважда само положителните проби от малка пластмасова плоча и ги подрежда в отделна тава, която се запечатва ръчно. Стотици проби в крайна сметка се обединяват в един флакон. В друга лаборатория се добавят химикали и плочата се разклаща от малка машина, след което се притиска на тънко между две парчета стъкло. Стъклената плоча е поставена в един от гигантските секвенсори, приличащ на високотехнологична фотокопирна машина.

Преди по-малко от два месеца тези учени и нарастващата британска банка от генетични данни помогнаха да се идентифицира и проследи разпространението на варианта, наречен B.1.1.7, който сега е доминиращ във Великобритания.

Само тази седмица от Public Health England съобщиха, че малка извадка от случаи на B.1.1.7 от Обединеното кралство съдържа нова мутация, която също присъства и в южноафриканския вариант. Ранните лабораторни изследвания предполагат, че така нареченият „мутант-беглец“ може да помогне на вируса да избегне антителата, произведени от ваксините – потенциално да ги направи по-малко ефективни.

Вариантът в Обединеното кралство, подобно на други, има промени в т. нар. „Протеин с шипове“, частта от вируса, която му помага да нахлуе в човешка клетка. Учените смятат, че това може да е причината тя да се предава по-добре от по-ранните щамове и също така да създава притеснения за ваксината, тъй като разработените в момента работят с помощта на протеина на шипа.

Новият щам на Covid-19 се е разпространил в цяла Европа, смятат експерти (видео)

Преди ваксините да могат да бъдат адаптирани към променящия се вирус, пробите трябва да бъдат секвенирани. Институтът Sanger, заедно с 16 по-малки британски лаборатории, представляват около половината от общите усилия за секвениране в света. Много страни изобщо нямат възможност да секвенират проби от Covid-19.

Източник: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции