<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36321" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Facebook не може ...

Следващият проект на Кристо е опаковането на Триумфалната арка

03 Април 2019
0 2688

Следващият проект на Кристо ще бъде опаковането на Триумфалната арка. Световно известният художник обяви, че е получил разрешение от френските власти и Центъра за национални паметници във Франция и може да опакова Триумфалната арка – един от символите на Париж. Очаква се това да се случи през 2020 година, между 6 и 19 април, съобщи Webcafe.

 

Заедно със съпругата си Жан-Клод той опакова Райхстага в Берлин и паметници в Милано. Сега, десет години след смъртта й през 2009 година, Кристо се завръща към своя разпознаваем стил на работа. „Жан-Клод беше толкова близо до мен през целия ми живот", казва 83-годишният Кристо, цитиран от "Ню Йорк Таймс".

 

„Разбира се, има известна ирония и тъга в това, че тя не е тук. Но съм нетърпелив да продължа напред с живота си и работата си", казва той. Проектът предвижда Триумфалната арка да бъде покрита със сребристо-синя рециклируема полипропиленова тъкан, която ще бъде обвита с червено въже. Опаковането ще съвпадне с изложба, посветена на творчеството на Кристо и Жан-Клод, която ще се състои в Център „Жорж Помпиду" и ще бъде открита на 18 март догодина.

 

Родени в един и същ ден през 1935 година, Христо Явашев (както е рожденото име на Кристо) и Жан-Клод се запознават през 1958 г., когато той се мести от България в Париж. Двамата живеят и работят във френската столица до 1964 година, преди да се преместят в Ню Йорк. Опаковането на Триумфалната арка ще бъде направено изцяло със средства на Кристо, събрани от продажбата на негови рисунки, колажи и модели.

 

 

Източник: Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции