<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89559" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Автобус помл...

След години празни обещания: 10 252 деца останаха без място в детските градини в София („Коментарът на Господарите“)

19 Май 2021
0 6820

Кандидатстването за детска градина в София си е цяло житейско изпитание. Тази година всичко трябваше да мине по мед и масло – цял заместник-кмет по дигитализацията беше ангажиран със системата за прием. Икономистът по образование и каратист по душа Генчо Керезов обаче вместо да облекчи родителите, им създаде двойна доза главоболия. Какви точно обобщиха репортерът ни Виктория Симеонова и операторът Димитър Енчев в „Коментарът на Господарите“.

Няколко месеца по-късно, когато започна кандидатстването, първите проблеми станаха факт. Последваха още много проблеми, а последният дори предизвика протести – системата беше отворена за допълнителни три дни, след като много родители не бяха попълнили условието за уседналост.

След всички премеждия по пътя ето, че първото класиране вече излезе. Приети бяха 9907 деца, а 10 252 останаха извън детските заведения. От тях 3500 евентуално ще получат шанс на второ класиране. Тази статистика идва след поредно обещание на кмета Йорданка Фандъкова за разкриване на нови места. Такива обещания сме чували и преди:

Йорданка Фандъкова с еднакви обещания през 2018 г. и 2020 г. (видео)

В страницата на Йорданка Фандъкова във Фейсбук кандидат-депутатът Анжела Димчева си позволи да се обърне към ядосаните за липсващите места в градините меко казано грубо:

„Платете си в частните градини. Докога държавата  ще се грижи за отрочетата ви?“

„Tрябва да се ограничи притокът на провинциалисти към София. Колкото и детски градини да се правят, никога няма да стигат, заради десетките хиляди, атакуващи София… Не може селяндури да се тълпят безнаказано тук и да пречат на кореняците софиянци да живеят спокойно…“

По-късно коментарите бяха изтрити, но гневни потребители продължават да ги споделят в социалните мрежи. Там се разпространяват и забавни колажи и вицове по темата с местата в детските градини.

Извън смешките, абсурдно е държавата, която се оплаква от изтичане на млади хора зад граница и отрицателен прираст да не може да осигури най-елементарното за децата – детски градини. Питаме се така ли управляващите стимулират младите хора да раждат деца? Ами хората с по две и повече деца, всеки път ли трябва да минават през този абсурд и да се молят да не отпадне някое от състезанието? Явно политиката е, вместо да се строят детски градини и да се стимулира раждаемостта, да се чака отрицателния прираст и емиграцията да редуцират бройката!

Дано властимащите си дадат сметка, когато се изправят на 24 май и заявяват колко се гордеят с българските деца и ученици,, че всъщност не искат тези деца и правят всичко възможно те да не се раждат в тази държава.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции