<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88371" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Румен Радев щ...

След ожесточени спорове в парламента отпаднаха ограниченията за гласуване в чужбина (видео)

29 Април 2021
0 4223

Парламентът прие предложението на „Има такъв народ“ за промяна в Изборния кодекс, касаещо броя и начина на образуване на секциите извън страната, предаде bTV. Със 117 гласа „За”, „Против” – 8 и „въздържали се” – 107 текстът бе приет. От парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и на „БСП за България“ се въздържаха.

Парламентът се саморазпусна след като ГЕРБ, БСП и ДПС не приеха програмата за седмицата (видео)

Предложението предвижда избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство, и при наличие на не по-малко от 40 избиратели. Както и на местата, където на проведени до 5 години преди изборния ден вот е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.

Председателят на парламента Ива Митева с извънреден брифинг след провала на заседанието днес (видео)

Също така се предлага извън тези случаи, по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства, въз основа на общия брой подадени заявления или на общи брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място, е по-малък от 40.

След ожесточени спорове в парламента отпаднаха ограниченията за гласуване в чужбина (видео)

При обсъждането на промените страстите в пленарната зала се нажежиха до червено.

„Ако това народно събрание приеме отпадане на ограничението за броя на избирателните секции в страни извън ЕС, то на следващите предстоящи избори откритите секции в Турция може да са стотици, а гласувалите в тях десетки хиляди“, заяви депутатът от БСП Велизар Енчев от парламентарната трибуна.

„Голяма част от тези гласоподаватели нямат отношение към живота в България“, добави той. По думите му тези промени в изборните правила обслужват ДПС и връщат република Турция като решаващ фактор в изборния процес у нас.

„Щастлив съм, че всички българи, които живеят във Великобритания, Канада и САЩ, които са много над милион, разбраха как едни хора ви забраняват да гласувате“, заяви в отговор Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

Той беше категоричен, че предложението е насочено към „български граждани, които са по целия свят“.

Рестрикциите в режима на образуване на секции в чужбина не влияе върху вота в Турция, категорична беше председателят на ПГ на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова по повод текста за броя на секциите в чужбина. „Ясно е кои са политическите сили, които се боят от свободния вот на българите зад граница. Кой не иска Българите в Западна Европа, Америка и по света да гласуват?

След ожесточени спорове в парламента отпаднаха ограниченията за гласуване в чужбина (видео)

Арман Бабикян от ИСМВ добави, че според него всички са български граждани, независимо от какъв етнос са и това не трябва да е ключово при определяне на броя на секциите в чужбина.

„Има хора, които пропътуваха по 1500 км, за да упражнят гласа си. Хора, безотговорно е! Започнахте днес, дами и господа от БСП, с думи за справедливост. Несправедливо е българите в чужбина да бъдат третирани различно от българите, които живеят тук. Те са неотделима част от тялото на тази страна. Те са най-големият инвеститор в българската икономика“, коментира Манол Пейков от „Демократична България“.

След ожесточени спорове в парламента отпаднаха ограниченията за гласуване в чужбина (видео)

„Независимо дали харесвате или не управлението на ГЕРБ, то положи максимални усилия колкото се може повече българи в чужбина да гласуват“, заяви Любен Дилов – депутат от ГЕРБ-СДС.

Източник и видео: bTV

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции